Κόστα Ρίκα: Ρεκόρ δολοφονιών λόγω της διακίνησης ναρκωτικών

Κόστα Ρίκα: Ρεκόρ δολοφονιών λόγω της διακίνησης ναρκωτικών

Σημειώθηκαν 907 ανθρωποκτονίες το 2023, καταγράφοντας αύξηση 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιο αιματηρή χρονιά της κατέγραψε το 2023 η Κόστα Ρίκα, καθώς το ποσοστό των ανθρωποκτονιών αυξήθηκε κατακόρυφα, κυρίως λόγω της αυξανόμενης βίας που συνδέεται με συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι κρατικές αρχές την Τρίτη, στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία ήταν γνωστή για δεκαετίες ως η ασφαλέστερη στην περιοχή, σημειώθηκαν 907 ανθρωποκτονίες το 2023, καταγράφοντας αύξηση 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο εθνικός δείκτης ανθρωποκτονιών αυξήθηκε σε 17,2 για κάθε 100.000 κατοίκους, από 12,5 το 2023, δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δικαστικών Ερευνών, Ράνταλ Ζουνίγκα, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες προκλήθηκαν από μάχες μεταξύ συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών.

Οι αρχές αποδίδουν τις δολοφονίες σε πολέμους μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς η χώρα αποτελεί στρατηγικό σημείο μεταξύ των παραγωγών στη Νότια Αμερική και των καταναλωτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Ασφαλείας Μάριο Ζαμόρα δήλωσε στο Reuters ότι η επιρροή των μεξικανικών συμμοριών ναρκωτικών και η αυξημένη παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έχουν ωθήσει τους φόνους σε επίπεδα ρεκόρ στην Κόστα Ρίκα.

Επισημαίνεται πως η επαρχία Σαν Χοσέ είναι εκείνη που επλήγη περισσότερο, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 86% στις ανθρωποκτονίες.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή