Σεισμός στην Ιαπωνία: Δυσχεραίνουν οι συνθήκες διάσωσης λόγω επιδείνωσης του καιρού

Σεισμός στην Ιαπωνία: Δυσχεραίνουν οι συνθήκες διάσωσης λόγω επιδείνωσης του καιρού

Σπίτια κατέρρευσαν, κτίρια πήραν φωτιά, δρόμοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ και η επιδείνωση του καιρού δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο τον εντοπισμό επιζώντων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται στην Ιαπωνία όπου τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Πρωτοχρονιά.

Σπίτια κατέρρευσαν, κτίρια πήραν φωτιά και δρόμοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, δυσχεραίνοντας το έργο των σωστικών συνεργείων.

Το επίκεντρο του σεισμού των 7,6 βαθμών ήταν η χερσόνησος Νότο, στην κεντρική Ιαπωνία.

Ο πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δίνουν μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση επιζώντων.

«Εχουν περάσει περισσότερες από 40 ώρες από την καταστροφή. Εχουμε λάβει πολλές πληροφορίες για ανθρώπους που περιμένουν βοήθεια», δήλωσε ο Κισίντα νωρίτερα σήμερα Τετάρτη έπειτα από συνεδρίαση της ομάδας έκτακτης ανάγκης.

Ανέφερε επίσης ότι περίπου 3.000 διασώστες προσπαθούν να φτάσουν σε τμήματα της χερσονήσου Νότο. Οι έρευνες με χρήση ελικοπτέρων έδειξαν ότι έχουν εκδηλωθεί πολλές πυρκαγιές και εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Η πόλη Γουατζίμα, στο βόρειο άκρο της Νότο, έχει αποκοπεί από τις χερσαίες οδούς.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες

Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν και οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για ισχυρές βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και πιθανές κατολισθήσεις σε όλη την πληγείσα περιοχή.

«Παραμείνετε προσεκτικοί για κατολισθήσεις μέχρι την Τετάρτη το βράδυ», προειδοποίησε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Κατεστραμμένο το 90% των σπιτιών

Στην παράκτια πόλη Σούζου της περιοχής Ισικάουα, περίπου το 90% των σπιτιών είχαν «καταστραφεί ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς», ανέφερε ο δήμαρχος Μασουσχίρο Ιζουμίγια στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο ιαπωνικός στρατός έχει μοιράσει προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό και κουβέρτες σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι 57.360 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν.

Δεκάδες χιλιάδες γεύματα παραδίδονται στην πληγείσα περιοχή.

Συνεχίστηκαν οι μετασεισμοί

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν και την Τετάρτη. Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, κάλεσε τον κόσμο «σε εγρήγορση» για περισσότερους σεισμούς «έντασης έως και 7 Ρίχτερ» την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην Ισικάουα, η οποία βρίσκεται 155 χιλιόμετρα νότια της χερσονήσου Νότο, σημειώθηκε σεισμός 5,5 βαθμών το πρωί της Τετάρτης.

Οι μεγάλες προειδοποιήσεις για τσουνάμι που εξέδωσε η ιαπωνική κυβέρνηση τη Δευτέρα υποβαθμίστηκαν αργότερα. Μέχρι την Τρίτη, όλες οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι είχαν αρθεί κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι η περιοχή δεν αντιμετωπίζει πλέον κίνδυνο από γιγαντιαία κύματα.

Τραγωδία με αεροσκάφος της ακτοφυλακής

Σε περιστατικό που δεν σχετίζεται με τον σεισμό, αεροσκάφος της Japan Airlines τυλίχτηκε στις φλόγες χθες Τρίτη, καθώς συγκρούστηκε με αεροσκάφος της ακτοφυλακής που επρόκειτο να παράσχει σεισμική βοήθεια στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο.

Πέντε άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος της ακτοφυλακής έχασαν τη ζωή τους. Οι 379 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους της Japan Airlines διασώθηκαν.

Ετοιμη να προσφέρει βοήθεια η Κίνα

Στο μεταξύ η Κίνα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική της χώρα, επεσήμανε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν Κινέζοι πολίτες μεταξύ των θυμάτων.

Η Ιαπωνία, που βρίσκεται στο λεγόμενο Δακτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου συναντώνται πολλές τεκτονικές πλάκες, είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες παγκοσμίως.

Τον Μάρτιο του 2011 σημειώθηκε στη βορειοανατολική Ιαπωνία σεισμός μεγέθους 9 βαθμών, εξαιτίας του οποίους προκλήθηκε εκτεταμένο τσουνάμι. Η καταστροφή προκάλεσε τον θάνατο 20.000 ανθρώπων.

Από τον σεισμό υπέστη ζημιές και ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα, στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Η συνεχής απειλή των σεισμών οδήγησε την Ιαπωνία στο να αναπτύξει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα προειδοποίησης για τσουνάμι στον κόσμο.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT