Ερχονται αποκαλύψεις στην υπόθεση Επσταϊν – Επιφανή πρόσωπα στις επαφές του

Ερχονται αποκαλύψεις στην υπόθεση Επσταϊν – Επιφανή πρόσωπα στις επαφές του

Τα ονόματα δεκάδων ανθρώπων, συνεργατών και φίλων του Τζέφρι Επσταϊν, αναμένεται να αποκαλυφθούν εντός της εβδομάδας, με τα αμερικανικά μέσα να προεξοφλούν πως ανάμεσά τους βρίσκονται και «επιφανείς» προσωπικότητες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ονόματα δεκάδων ανθρώπων, συνεργατών και φίλων του Τζέφρι Επσταϊν, αναμένεται να αποκαλυφθούν εντός της εβδομάδας, με τα αμερικανικά μέσα να προεξοφλούν πως ανάμεσά τους βρίσκονται και «επιφανείς» προσωπικότητες.

Τα ονόματα πολλών εξ αυτών αποκρύπτονταν στα δικαστικά έγγραφα και δεν δημοσιοποιούνταν, με αποτέλεσμα πολλοί από τους συνεργάτες του Επσταϊν, καθώς και άτομα που τον είχαν καταγγείλει για σωματεμπορία, να αναφέρονται με τα τυπικά ψευδώνυμα «Τζον Ντο» και «Τζέιν Ντο». 

Ο καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα Επσταϊν είχε βρεθεί νεκρός στις φυλακές πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ περίμενε να του απαγγελθούν κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίθεση. 

Το CNN αναφέρει πως πολλά εξέχοντα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα έγγραφα έχουν ήδη αρχίσει να κατονομάζονται από μέσα ενημέρωσης, ενώ αρκετά είχαν ήδη γίνει γνωστά το 2021, κατά τη διάρκεια της δίκης της Γκισλέιν Μάξγουελ. Η παλιά σύντροφος του Επσταϊν καταδικάστηκε για σωματεμπορία και εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή.

Τον περασμένο μήνα, δικαστής στη Νέα Υόρκη διέταξε να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα με σχεδόν 200 ονόματα. Κάποια πρόσωπα θα παραμείνουν ανώνυμα, όπως μεταδίδει το CNN, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων που είχαν κατηγορήσει τον Επσταϊν. 

Επαφές υψηλού προφίλ

Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, είναι γνωστό ότι είχαν σχέσεις με τον Επσταϊν, πολυεκατομμυριούχο επενδυτή και σύμβουλο. Κανένας από τους δύο δεν έχει κατηγορηθεί για αδικήματα που να σχετίζονται με τα εγκλήματα του Επσταϊν.

Εκπρόσωπος του Κλίντον είχε επιβεβαιώσει το 2019 ότι ο πρώην πρόεδρος είχε πετάξει με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Επσταϊν, σημειώνοντας ότι ο Μπ. Κλίντον δεν γνώριζε τίποτα για τα «τρομερά εγκλήματά» του. Ο Τραμπ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι απαγόρευσε στον Επσταϊν την είσοδο στην έπαυλή του, Mar-a-Lago, αλλά δεν εξήγησε ποτέ δημοσίως γιατί έληξε η φιλία τους.

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς –που είχε συναντηθεί με τον Επστάιν αρκετές φορές από το 2011, σύμφωνα με τους New York Times– έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι λυπάται που είχε δειπνήσει μαζί του προκειμένου να συζητήσει για φιλανθρωπίες. Ο Μπιλ Γκέιτς επίσης δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα.

Το 2022, ο πρίγκιπας Αντριου της Βρετανίας κατέληξε σε ιδιωτικό διακανονισμό με τη Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιούφρε, η οποία τον κατήγγειλε ότι την είχε εξαναγκάσει σε σεξουαλικές πράξεις όταν ήταν ανήλικη. Ο Αντριου, ο δούκας της Υόρκης, αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά του αφαιρέθηκαν οι στρατιωτικοί τίτλοι και δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί βασιλικούς τίτλους. 

Ο Λίον Μπλακ, συνιδρυτής της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Apollo Global Management, έχει διαψεύσει τις αναφορές που διατυπώνονται σε δικαστικά έγγραφα για βιασμούς ανήλικων κοριτσιών στο σπίτι του Επσταϊν στη Νέα Υόρκη. Ανεξάρτητη έρευνα του 2021 για τον Μπλακ διαπίστωνε ότι οι πληρωμές του Μπλακ προς τον Επσταϊν για συμβουλευτικές υπηρεσίες και όχι μόνο, ανέρχονταν σε 158 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2012 – 2017

Τον Μάρτιο του 2021, ο Μπλακ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την εταιρεία που διοικούσε εν μέσω ελέγχου για τους δεσμούς του με τον Επσταϊν.

Ο Τζες Στάλεϊ, πρώην στέλεχος της JPMorgan Chase που έγινε επικεφαλής της τράπεζας Barclays, ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη 15ετή οικονομική σχέση της αμερικανικής τράπεζας με τον Επσταϊν. Τον Μάρτιο, η JPMorgan μήνυσε τον Στάλεϊ για τη σχέση αυτή.

Ο Στάλεϊ φέρεται να είχε ανταλλάξει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σεξουαλικά υπονοούμενα. Σε κάποια από αυτά τα emails ήταν συνημμένες και φωτογραφίες νέων γυναικών, σύμφωνα με αγωγή που είχε ασκηθεί στις Παρθένες Νήσους. Η σχετική υπόθεση είχε κλείσει έπειτα από διακανονισμό.
Πηγή CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή