Οι ΗΠΑ ανανεώνουν εκ νέου τα μέτρα ασφάλειας για τον Μάικ Πομπέο

Οι ΗΠΑ ανανεώνουν εκ νέου τα μέτρα ασφάλειας για τον Μάικ Πομπέο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανανέωσε εκ νέου την προστασία του πρώην υπουργού Εξωτερικών και ενός εκ των κορυφαίων συνεργατών του, καθώς έχουν γίνει στόχος «επίμονων απειλών» από το Ιράν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανανέωσε εκ νέου την προστασία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ενός εκ των κορυφαίων συνεργατών του, καθώς έχουν γίνει στόχος «επίμονων απειλών» από το Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ενημερώσει το Κογκρέσο, στα τέλη του Δεκεμβρίου, ότι οι απειλές κατά του Πομπέο και του απεσταλμένου της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, παραμένουν «σοβαρές και αξιόπιστες» και εξακολουθούν να δικαιολογούν τα μέτρα ασφαλείας που παρέχει η κυβέρνηση. Τα έγγραφα φέρουν ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου, ωστόσο, δεν διαβιβάστηκαν στο Κογκρέσο πριν από τις 22 Δεκεμβρίου και περιήλθαν στην κατοχή του Associated Press την Τετάρτη.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κορυφωθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς και κλιμακώθηκαν περαιτέρω την Τετάρτη, καθώς δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις στο Ιράν κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης για τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή, Κασσέμ Σολεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής στη Βαγδάτη, στις 3 Ιανουαρίου 2020.

Επισημαίνεται πως ο Πομπέο και ο Χουκ ήταν κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας των ΗΠΑ για «μέγιστη πίεσης» κατά του Ιράν, μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη το 2018. Το Ιράν τους έχει κατηγορήσει για τη δολοφονία του Σολεϊμανί.

Τα έγγραφα προς το Κογκρέσο σηματοδοτούν τη 16η φορά που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρατείνει την προστασία του Χουκ από τότε που έφυγε από το αξίωμά του τον Ιανουάριο του 2021 και τη 13η φορά που παρατείνεται για τον Πομπέο. Η διαφορά στις παρατάσεις προκύπτει καθώς όντας πρώην υπουργός, ο Πομπέο δικαιούταν αυτομάτως κυβερνητική προστασία, για αρκετούς μήνες μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Το AP ανέφερε τον Μάρτιο του 2022 ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πλήρωνε περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια τον μήνα για την παροχή 24ωρης ασφάλειας στον Πομπέο και τον Χουκ.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή