Κίνα: Ανοίγουν δύο ζώνες εναέριου χώρου όπου θα μπορούν να πετούν ντρόουν και όχι αεροπλάνα

Κίνα: Ανοίγουν δύο ζώνες εναέριου χώρου όπου θα μπορούν να πετούν ντρόουν και όχι αεροπλάνα

Η ρυθμιστική αρχή αεροπορίας της Κίνας σχεδιάζει να ανοίξει δύο ζώνες εναέριου χώρου χαμηλού υψομέτρου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρυθμιστική αρχή αεροπορίας της Κίνας σχεδιάζει να ανοίξει δύο ζώνες εναέριου χώρου χαμηλού υψομέτρου για χρήση από τη γενική αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων ντρόουν, ελικοπτέρων και ηλεκτρικών αεροσκαφών, όπως αποκαλύπτει σήμερα, Πέμπτη, μεγάλη κινεζική ειδησεογραφική πύλη.

Η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει την αερομεταφερόμενη οικονομία της και να προσαρμόσει την κατηγοριοποίηση του εναέριου χώρου της στους διεθνείς κανόνες. Η πρόοδος στην τεχνολογία επιβάλλει τη χαλάρωση των περιορισμών και τη ρύθμιση με συγκεκριμένους κανόνες μιας αγοράς που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Η κινεζική ιστοσελίδα οικονομικής ενημέρωσης Caixin αναφέρει πως, σύμφωνα με τη «βασική μέθοδο ταξινόμησης του εθνικού εναέριου χώρου» που κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC) τον Δεκέμβριο, ο εναέριος χώρος της χώρας θα κατηγοριοποιηθεί σε επτά κατηγορίες, με πέντε να υπόκεινται σε ρύθμιση ενώ οι άλλες δύο δεν θα υπόκεινται σε ρύθμιση, για να χρησιμοποιούνται από τη γενική αεροπορία, περιλαμβανομένων των ντρόουν.

Το έγγραφο ορίζει τον μη ελεγχόμενο εναέριο χώρο ως αυτόν «όπου δεν παρέχονται υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε αεροσκάφη».

Σε άλλες χώρες

Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο (από τον Ιανουάριο του 2023) η απόφαση για την παροχή του λεγόμενου U-Space, του εναέριου χώρου δηλαδή όπου θα μπορούν να πετούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα ορίζεται ξεχωριστά από κάθε κράτος-μέλος.

Στόχος της Ε.Ε. είναι η ολοκλήρωση της λειτουργίας του U-Space σταδιακά έως το 2030 προσφέροντας μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, όπως μεταφορά επιβατών χωρίς πιλότο ή την παράδοση αγαθών όπως φάρμακα κ.λπ.

Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει η λεγόμενη Ανοικτή Κατηγορία του εναέριου χώρου που δεν ελέγχεται, όπως οι κατηγορίες A, B, C, D και E, όπου είναι ελεύθερη η πτήση ντρόουν εκεί τηρουμένων των απαιτήσεων κάθε περιοχής.

Οσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εναέριος χώρος όπου επιτρέπονται οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι κατά κανόνα τα 400 πόδια, πάνω από τα οποία ο αέρας ελέγχεται από τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας.

Πηγή: Caixin

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή