Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ιράν

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ιράν

Η ένοπλη σουνιτική οργάνωση υποστήριξε πως δύο μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ζωσμένα με εκρηκτικά, πυροδότησαν βόμβες μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για την επέτειο θανάτου του Σουλεϊμανί

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων στο Ιράν. Tο ISIS ανήρτησε την εν λόγω δήλωση ανάληψης ευθύνης σε λογαριασμούς της στο Telegram, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ένοπλη σουνιτική οργάνωση υποστήριξε πως δύο μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ζωσμένα με εκρηκτικά, πυροδότησαν βόμβες μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για την επέτειο θανάτου του Σουλεϊμανί.

Σύμδωνα με την ανακοίνωση, το Ισλαμικό Κράτος εντάσσει την επιχείρηση στο πλαίσιο εκστρατείας, την οποία ονόμασε «Σκοτώστε τους παντού όπου τους βρίσκετε».

Λίγα λεπτά πριν από την ανάληψη της ευθύνης, η οργάνωση δημοσίευσε ηχογραφημένο μήνυμα, όπου επιβεβαίωνε πως η εκστρατεία διεξήχθη «ως στήριξη στους μουσουλμάνους όπου κι αν βρίσκονται, ιδίως στην Παλαιστίνη».

Οι δύο βόμβες εξερράγησαν την Τετάρτη με διαφορά λίγων λεπτών στο Κερμάν, κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί, που είχε σκοτωθεί από αμερικανικό πλήγμα το 2020 στη Βαγδάτη.

Οπως σχολιάζουν αναλυτές, οι δράστες ήθελαν, προφανώς, να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, καθώς γνώριζαν ότι θα συγκεντρωθεί κόσμος στο σημείο. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους ότι ευθύνεται για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη.

Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και ο αντιπρόεδρος Μαχάμαντ Μοχμπέρ υποσχέθηκαν εκδίκηση για τις βομβιστικές επιθέσεις. «Θα υπάρξουν πολύ ισχυρά αντίποινα από τους στρατιώτες του Σουλεϊμανί», δήλωσε ο Μοχμπέρ στους δημοσιογράφους από νοσοκομείο όπου επισκέφθηκε τραυματίες της πιο αιματηρής επίθεσης που έχει σημειωθεί στη χώρα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν την ανάγκη να λογοδοτήσουν «οι δράστες, οι οργανωτές, οι χρηματοδότες και οι χορηγοί αυτών των καταδικαστέων τρομοκρατικών πράξεων και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή