Η Space X θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για εκδικητικές απολύσεις

Η Space X θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για εκδικητικές απολύσεις

Η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ έπαυσε οκτώ εργαζομένους μετά τη δημοσιοποίηση ανοικτής επιστολής με παράπονα κατά του ιδρυτή της

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Καταγγελία κατά της εταιρείας διαστημικών εξερευνήσεων SpaceX του υπερσυντηρητικού δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ κατέθεσε η ομοσπονδιακή επιτροπή εργασιακών σχέσεων των ΗΠΑ μετά την απόλυση οκτώ εργαζομένων εξαιτίας ανοικτής επιστολής που δημοσίευσαν για άδικες εργασιακές πρακτικές και παράτυπες απολύσεις, αποδίδοντας την ευθύνη στον ιδρυτή της εταιρείας, Ελον Μασκ.

Οι πρώην υπάλληλοι της εταιρείας κατέθεσαν τα στοιχεία τους στην ομοσπονδιακή επιτροπή στις 16 Νοεμβρίου 2022, τρεις μήνες μετά την έναρξη των εκδικητικών απολύσεων. Την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή επιτροπή ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, επαρκή στοιχεία για την κατάθεση καταγγελίας κατά της εταιρείας και την κλήτευση των επικεφαλής της για κατάθεση. Η επιτροπή κατηγορεί τη SpaceX για παραβίαση της ομοσπονδιακής εργασιακής νομοθεσίας με «τις παρεμβάσεις, την παρεμπόδιση και τον εξαναγκασμό εργαζομένων, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους».

Οι δικηγόροι των πρώην εργαζομένων ανέφεραν ότι η ομοσπονδιακή επιτροπή κατέγραψε 37 ξεχωριστές παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας: «11 για πειθαναγκασμό, 2 για έμμεσες απειλές, 7 για ανάκριση, 4 για παράνομες εντολές, 3 για παρακολούθηση και 10 για εκδικητικά μέτρα». Η καταγγελία υποστηρίζει ότι ο εργοδότης απέλυσε παράνομα οκτώ εργαζομένους, οι οποίοι συνέταξαν και μοίρασαν ανοικτή επιστολή, στην οποία εξέθεταν ανησυχίες για τις συνθήκες στον χώρο εργασίας.

«Ο εργοδότης ενημέρωσε μάλιστα άλλους εργαζομένους ότι οι οκτώ απολύθηκαν για τη συμμετοχή τους στην ανοικτή επιστολή, ενώ ανέκρινε συναδέλφους τους για την επιστολή και διέταξε υπαλλήλους να μη συζητούν μεταξύ τους για την έρευνα της ομοσπονδιακής επιτροπής. Ο εργοδότης δημιούργησε την εντύπωση ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, επιδεικνύοντας αντίγραφα μηνυμάτων τους από τα προσωπικά τους email. Η διοίκηση εκφράσθηκε περιφρονητικά για την ανοικτή επιστολή και εμπόδισε τους εργαζομένους να τη μοιράσουν. Ο εργοδότης, τέλος, κάλεσε τους εργαζομένους να παραιτηθούν και απείλησε με απόλυση όσους επέλεγαν να αντιδράσουν συλλογικά», αναφέρει η απόφαση-καταγγελία της ομοσπονδιακής επιτροπής.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διέταξε επίσης τη SpaceX να εγγυηθεί ότι το σύνολο του προσωπικού έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής, να φροντίσει για την ανάρτηση πόστερ με τα δικαιώματα των εργαζομένων για ένα χρόνο στην εταιρεία, ενώ στέλεχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας θα πρέπει να εκπαιδεύσει τα στελέχη της εταιρείας του Μασκ για την κείμενη εργασιακή νομοθεσία. Η επιτροπή ζήτησε επίσης η SpaceX να συντάξει επιστολή συγγνώμης σε όσους απέλυσε ή τιμώρησε, οι οποίοι θα πρέπει να επαναπροσληφθούν και να λάβουν τις αμοιβές τους.

«Η ανοικτή μας επιστολή δεν ήταν κακόβουλη, αλλά έδειχνε πόσο ενδιαφερόμαστε για την αποστολή και τους γύρω μας. Πιστεύαμε ότι η SpaceX θα μπορούσε να γίνει ένας καλύτερος και ασφαλέστερος χώρος εργασίας, χωρίς να θυσιάσει τη διαστημική της αποστολή», λέει η Ντέμπρα Λόρενς, μία από τις απολυθείσες εργαζόμενες.

Η υπόθεση παραπέμπεται τώρα στη διοικητική δικαιοσύνη, με την πρώτη ακρόαση να είναι προγραμματισμένη για τις 5 Μαρτίου.

Στην ανοικτή τους επιστολή του Ιουνίου 2022, οι εργαζόμενοι χαρακτήριζαν τη συμπεριφορά του Ελον Μασκ «επονείδιστη», αναφερόμενοι στα αμφιλεγόμενα μηνύματά του στην πλατφόρμα Twitter. Ενα μήνα νωρίτερα, ο Μασκ είχε πληρώσει 250.000 δολάρια προκειμένου να αποσυρθεί μήνυση θύματος σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον του. Ο Μασκ είχε γράψει ότι η καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του αποτελούσε μέρος βρώμικης εκστρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή