Με «μαστίγιο και καρότο» ο Τραμπ κατάφερε να κερδίσει τους Ρεπουμπλικανούς

Με «μαστίγιο και καρότο» ο Τραμπ κατάφερε να κερδίσει τους Ρεπουμπλικανούς

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να διατηρήσει την επιρροή του στους Ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες, παρότι αντιμετωπίζει 91 σοβαρές κατηγορίες σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία ημέρα του ως πρόεδρος, στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρέτησε συγγενείς και υποστηρικτές πριν πραγματοποιήσει την τελευταία του πτήση με το Air Force One για να επιστρέψει στη βίλα του Μαρ-α-Λάγκο.

Κανένας εκλεγμένος Ρεπουμπλικανός οποιουδήποτε αναστήματος δεν είχε τολμήσει μέχρι τότε να εμφανιστεί δημόσια για τον «δύσκολο» αποχαιρετισμό.

Ο Τραμπ, εκείνη την περίοδο, θεωρούνταν παρίας ακόμη και στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών. Οι επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή και τη Γερουσία, Κέβιν Μακάρθι και Μιτς Μακόνελ αντίστοιχα, τον κατηγορούσαν για την πολιορκία του Καπιτωλίου.

Το κόμμα διαβεβαίωνε ότι είχε τελειώσει μαζί του. 

«Αναπόφευκτος» νικητής

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την 6η Ιανουαρίου και περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Αϊόβα, ο Τραμπ έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου «υποτάξει» τους εκλέκτορες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναφέρει ανάλυση των New York Times.

Ολα τα μέλη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν επίσημα την εκστρατεία του για την ανακατάληψη του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος προβάλλει την αύξηση των υποστηρικτών του ως δημόσια επικύρωση της θριαμβευτικής επιστροφής του, που εξυπηρετεί τη στρατηγική του να εμφανίζει τον εαυτό του ως τον αναπόφευκτο νικητή.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι σύμμαχοί του έχουν ενημερώσει τους εκλέκτορες – βουλευτές ότι ο Τραμπ παρακολουθεί στενά ποιος έχει δηλώσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητά του και ποιος όχι ενόψει των εκλογών στην Αϊόβα, που είναι προγραμματισμένες για τις 15 Ιανουαρίου.

Επιβράβευση και τιμωρία

Ο Τραμπ εργάζεται χρησιμοποιώντας την τακτική «μαστίγιο και καρότο». Καλοπιάνει συναδέλφους του πολιτικούς μέσω τηλεφώνου, ενώ με δυσοίωνες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «επιτίθεται» κατά όσων δεν ευθυγραμμίζονται μαζί του αρκετά γρήγορα.

Τον Οκτώβριο υπονόμευσε κορυφαία υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής, εκείνη του Τομ Εμερ, σχολιάζοντας δημόσια ότι η ψήφος υπέρ του «θα ήταν τραγικό λάθος!». Την Τετάρτη ο Εμερ συνθηκολόγησε, δηλώνοντας την υποστήριξή του στον τέως πρόεδρο.

«Πάντα λυγίζουν», φέρεται να είπε ο Τραμπ σε ιδιωτική συζήτηση, αναφερόμενος στην υποστήριξη του Εμερ, σύμφωνα με πρόσωπο που συνομίλησε μαζί του και το οποίο επικαλούνται οι NYT.

Από αουτσάιντερ, ευνοούμενος

Ο Τραμπ αποδείχθηκε ότι διατήρησε αξιοσημείωτη πολιτική επιρροή, παρότι την παραπομπή του, κατά την αποχώρησή του από το προεδρικό αξίωμα, υποστήριξαν τα περισσότερα από τα μέλη του κόμματός του σε μια πρωτοφανή ιστορικά πολιτική διαδικασία.

Πέτυχε μάλιστα να διατηρήσει αυτή την επιρροή του στους Ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες, αν και αντιμετώπιζε 91 κατηγορίες σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις.

Αν και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον εαυτό του αουτσάιντερ, ο Τραμπ είναι πλέον αναμφίβολα ο ευνοούμενος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Ο Τραμπ έχει την υποστήριξη σχεδόν 100 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο αμέσως επόμενος επικρατέστερος υποψήφιος, ο ΝτεΣάντις, έχει την υποστήριξη μόλις πέντε μελών και η Χέιλι ενός.

Στη Γερουσία, το Σώμα των εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών που αντιστέκονται περισσότερο στον Τραμπ, έχει ήδη εξασφαλίσει 19 υποστηρικτές.

Ο ΝτεΣάντις και η Χέιλι βρίσκονται, αντίστοιχα, στο… μηδέν. 

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT