Ε.Ε.: Σαφή μηνύματα προς Αγκυρα για το Κυπριακό

Ε.Ε.: Σαφή μηνύματα προς Αγκυρα για το Κυπριακό

Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν τον διορισμό νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ για το θέμα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρετίζει τον διορισμό της νέας ειδικής απεσταλμένης για το Κυπριακό, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εκφράζει ετοιμότητα να παίξει ενεργό ρόλο διευκολύνοντας τη διαδικασία επανεκκίνησης των συνομιλιών.

Παράλληλα, η Ε.Ε. στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στην Αγκυρα υπενθυμίζοντας ότι στηρίζει μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αρχών που πρεσβεύει η Ενωση, καθώς και του κοινοτικού κεκτημένου.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, και η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, αναφέρουν πως «ο διορισμός είναι χρήσιμος για την παροχή κρίσιμης στήριξης στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για μια οριστική διευθέτηση στην Κύπρο, μια διαδικασία που δεν έχει σημειώσει πρόοδο από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017».

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν παράλληλα ότι «η Ε.Ε. παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές ίδρυσης της Ε.Ε. και του κοινοτικού κεκτημένου».

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο», σημειώνεται, «στηρίζοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Η ανακοίνωση επισημαίνει, τέλος, ότι «στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα κοινά συμφέροντα και οι ευκαιρίες μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία και τις κοινές προσεγγίσεις, είναι πιο σημαντικός (σ.σ.: ο διορισμός) από ποτέ». 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT