«Μπλόκα» Γερμανών αγροτών λόγω περικοπών στις επιδοτήσεις

«Μπλόκα» Γερμανών αγροτών λόγω περικοπών στις επιδοτήσεις

Εβδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων στη Γερμανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια σταδιακής κατάργησης των γεωργικών επιδοτήσεων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γερμανοί αγρότες ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, εβδομάδα κινητοποιήσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια σταδιακής κατάργησης των γεωργικών επιδοτήσεων, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού επιβάλλει δημοσιονομικές περικοπές.

Κομβόι τρακτέρ και φορτηγά, κάποια με πανό διαμαρτυρίας, έκαναν την εμφάνισή τους στους γερμανικούς δρόμους σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας, δρόμοι και ράμπες αυτοκινητοδρόμων είχαν αποκλειστεί σε πολλά σημεία, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά την πρωινή ώρα αιχμής.

Αυξήσεις φόρων

Οι αγρότες έχουν υποσχεθεί να αποκλείσουν τις κύριες οδούς κυκλοφορίας και εφοδιασμού μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς προειδοποιούν ότι ο τερματισμός των φοροαπαλλαγών θα καταστήσει τη γεωργική εργασία μη βιώσιμη.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης αγροτών DBV κάλεσε το κοινό να σταθεί στο πλευρό των αγροτών σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού», δήλωσε στο περιοδικό Stern, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες «δεν θα αποδεχθούν τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις φόρων στον αγροτικό τομέα».

Μερική αναδίπλωση

Οι αντιδράσεις των αγροτών την περασμένη εβδομάδα ώθησαν τον συνασπισμό του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, ο οποίος τρέχει για να ολοκληρώσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024, που καθυστέρησε λόγω δικαστικής απόφασης, να προβεί σε απροσδόκητες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης των σχεδίων για περικοπές στις γεωργικές επιδοτήσεις.

Αντί να δοθεί τέλος στις φοροαπαλλαγές των αγροτών για καύσιμα, η σχετική επιδότηση θα μειωθεί κατά 40% φέτος, κατά 30% το 2025 και θα τερματιστεί οριστικά από το 2026.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή