Πάπας Φραγκίσκος: Τα «πλήγματα αδιακρίτως» κατά αμάχων αποτελούν έγκλημα πολέμου

Πάπας Φραγκίσκος: Τα «πλήγματα αδιακρίτως» κατά αμάχων αποτελούν έγκλημα πολέμου

Ο 87χρονος πάπας Φραγκίσκος έκανε το σχόλιο στη διάρκεια ετήσιας ομιλίας του η οποία είναι γνωστή και ως «Ομιλία για την κατάσταση του κόσμου»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος, αναφερόμενος στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία κατά την ετήσια ομιλία του προς τους διπλωμάτες, δήλωσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα ότι τα χτυπήματα αδιακρίτως κατά αμάχων αποτελούν έγκλημα πολέμου, επειδή παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο 87χρονος πάπας Φραγκίσκος έκανε το σχόλιο στη διάρκεια ομιλίας του, διάρκειας 45 λεπτών, προς τους διαπιστευμένους απεσταλμένους στο Βατικανό, η οποία είναι γνωστή και ως «Ομιλία για την κατάσταση του κόσμου».

Εκκληση για κατάπαυση του πυρός

Εκφράζοντας ανησυχία για το ότι ο πόλεμος ΙσραήλΧαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, ζήτησε «κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου».

Καταδίκασε τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ως «αποτρόπαια» πράξη «τρομοκρατίας και εξτρεμισμού» και επανέλαβε την έκκληση για άμεση απελευθέρωση όσων εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Σε παρατηρήσεις με τις οποίες συνέδεσε τις δύο κύριες συγκρούσεις στον κόσμο σήμερα, ο Φραγκίσκος ανέφερε ότι ο σύγχρονος πόλεμος συχνά δεν κάνει διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Δεν υπάρχει σύγκρουση που να μην καταλήγει με κάποιο τρόπο στο να «πλήττει αδιακρίτως» τον άμαχο πληθυσμό, τόνισε.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Γάζα αποτελούν σαφή απόδειξη για αυτό» σημείωσε, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

«Δεν αρκεί να τις επισημαίνουμε, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να τις αποτρέπουμε» υπογράμμισε ο πάπας Φραγκίσκος.

Κάλεσμα σε υπεράσπιση του ανθρωπιστικού δικαίου

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα για την υπεράσπιση και την εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε καταστάσεις πολέμου» ανέφερε.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στην πυκνοκατοικημένη Γάζα μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο 22.835 Παλαιστινίων, σύμφωνα με αξιωματούχους Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και περίπου 240 συνελήφθησαν ως όμηροι.

Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε επίσης ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση του αντισημιτισμού, έπειτα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αποτελεί «μάστιγα» που πρέπει να εξαλειφθεί από την κοινωνία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή