Σλοβενία: Αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης των πέντε εγκλωβισμένων σε σπήλαιο

Σλοβενία: Αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης των πέντε εγκλωβισμένων σε σπήλαιο

Δύτες κατάφεραν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους το Σάββατο και χθες, Κυριακή, και να τους προσφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα, καθώς και θερμαινόμενη σκηνή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύτες εισήλθαν νωρίτερα σήμερα Δευτέρα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο μήκους 8,2 χλμ. στη Σλοβενία στο πλαίσιο επιχείρησης διάσωσης πέντε ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτό από το Σάββατο. Το νερό αρχίζει να υποχωρεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

«Το πρώτο τμήμα του σπηλαίου είναι προσβάσιμο για την ώρα», δήλωσε ο Μακς Μερέλα, επικεφαλής της Μονάδας Σπηλαιολογικής Ερευνας και Διάσωσης της Σλοβενίας.

«Οι δύτες εισέρχονται μέσα και ελπίζουμε ότι θα βγουν με τους εγκλωβισμένους στη διάρκεια της ημέρας, μέχρι το βράδυ το αργότερο», τόνισε ο Μερέλα σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Reuters.

Εχουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα

Σλοβενία: Αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης των πέντε εγκλωβισμένων σε σπήλαιο-1

Η ομάδα των πέντε ατόμων, μία οικογένεια τριών ενηλίκων και δύο ξεναγοί, είχε βρει καταφύγιο σε ασφαλές σημείο στο σπήλαιο Κρίζνα Τζάμα στη νοτιοδυτική Σλοβενία, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα.

Δύτες κατάφεραν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους το Σάββατο και χθες, Κυριακή, και να τους προσφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα, καθώς και θερμαινόμενη σκηνή, όμως το ύψος του νερού κατέστησε αδύνατη τη διάσωσή τους, καθώς βρίσκονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από την είσοδο του σπηλαίου.

«Βρίσκονται σε καλή ψυχολογική και σωματική κατάσταση, σε στεγνή περιοχή, έχουν θερμαινόμενη σκηνή και όλες τις προμήθειες που χρειάζονται», τόνισε ο Μερέλα. «Περιμένουν μόνο να βγουν έξω», πρόσθεσε.

Το σχέδιο διάσωσης

Οπως τόνισε, όλες οι έξοδοι θα είναι ανοιχτές όταν υποχωρήσει το νερό και θα δοθούν στους πέντε εγκλωβισμένους καταδυτικά σκάφανδρα αν χρειαστεί να κολυμπήσουν για να βγουν από το σπήλαιο.

Ο Μερέλα είπε ακόμη πως είναι η πρώτη φορά που εγκλωβίζονται άνθρωποι στο Κρίζνα Τζάμα, σύμπλεγμα υπόγειων λιμνών με σμαραγδένια νερά, το τέταρτο γνωστό μεγαλύτερο οικοσύστημα σπηλαίων στον κόσμο αναφορικά με τη βιοποικιλότητα.

«Η κατάσταση ήταν καταστροφική με τις πλημμύρες στη Σλοβενία πέρυσι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν έχει ακόμη δεν έχει απορροφηθεί όλο το νερό».

Τον περασμένο Αύγουστο, η Σλοβενία επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή