Νότια Κορέα: Το Κοινοβούλιο θα απαγορεύσει την πώληση κρέατος σκύλου

Νότια Κορέα: Το Κοινοβούλιο θα απαγορεύσει την πώληση κρέατος σκύλου

Προβλέπεται και αποζημίωση στις σχετικές εταιρείες ώστε να αποσυρθούν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, Τρίτη, υπέρ της σταδιακής κατάργησης της κατανάλωσης και πώλησης κρέατος σκύλου, μια κίνηση που θα τερματίσει την αμφιλεγόμενη προαιώνια συνήθεια, εν μέσω αυξανόμενης υποστήριξης για τη διαβίωση των ζώων στη χώρα.

Η κατανάλωση κρέατος σκύλου κάποτε θεωρούνταν ένας τρόπος βελτίωσης της αντοχής στα υγρά καλοκαίρια της Κορέας. Πλέον έχει καταστεί σπάνια –κυρίως από μερικούς ηλικιωμένους–, καθώς περισσότεροι Κορεάτες θεωρούν τα σκυλιά  οικογενειακά κατοικίδια και έχει αυξηθεί η κριτική για τον τρόπο σφαγής τους.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τα περισσότερα σκυλιά υφίστανται ηλεκτροπληξία ή απαγχονίζονται όταν σφάζονται για κρέας, αν και οι κτηνοτρόφοι και οι έμποροι υποστηρίζουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο να γίνει η σφαγή πιο ήπια.

Η υποστήριξη για την απαγόρευση έχει αυξηθεί υπό τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος ως φιλόζωος έχει υιοθετήσει πολλά αδέσποτα σκυλιά και γάτες μαζί με την πρώτη κυρία, Κιμ Κιόν Χι, επίσης έντονη επικρίτρια της κατανάλωσης κρέατος σκύλου.

Προτεινόμενο από το κυβερνών κόμμα, το νομοσχέδιο πέρασε από τη δικομματική επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα για ψηφοφορία στη γενική συνέλευση των 300 βουλευτών.

Εάν εγκριθεί, η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μετά από περίοδο χάριτος τριών ετών. Η παραβίαση του νόμου θα τιμωρείται με έως και τρία χρόνια φυλάκισης ή 30 εκατομμύρια γουόν (λίγο παραπάνω από 20.000 ευρώ) σε πρόστιμα.

Κομβικό σημείο

«Το νομοσχέδιο θα δώσει τέλος στην εκτροφή και τη θανάτωση σκύλων για ανθρώπινη κατανάλωση» δήλωσε ο Μποράμι Σέο της Humane Society International Korea, μιας ομάδας προστασίας των ζώων. «Φτάσαμε σε ένα κομβικό σημείο για να σώσουμε εκατομμύρια σκύλους από αυτή τη σκληρή βιομηχανία».

Σε έρευνα που κυκλοφόρησε χθες, Δευτέρα, από την Animal Welfare Awareness, Research and Education, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Σεούλ, περισσότερο από το 94% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν είχαν φάει κρέας σκύλου τον περασμένο χρόνο και περίπου το 93% δήλωσαν ότι δεν θα το έκαναν στο μέλλον.

Προηγούμενες προσπάθειες για την απαγόρευση του κρέατος σκύλων απέτυχαν λόγω διαμαρτυριών της βιομηχανίας και το νομοσχέδιο επιδιώκει να παράσχει αποζημίωση ώστε οι επιχειρήσεις να αποσυρθούν από το εμπόριο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή