Γαλλία: Η παραίτηση Μπορν, οι πιθανοί διάδοχοι και η Ακροδεξιά

Γαλλία: Η παραίτηση Μπορν, οι πιθανοί διάδοχοι και η Ακροδεξιά

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκινά το 2024 με ανασχηματισμό έπειτα από μια σειρά κρίσεων που άφησαν τον κυβερνητικό του συνασπισμό σοβαρά πληγωμένο

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν παραιτήθηκε χθες, Δευτέρα, ενόψει του πολυαναμενόμενου ανασχηματισμού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει αβέβαιη.

Η Μπορν, η δεύτερη γυναίκα που υπηρετεί ως πρωθυπουργός στη χώρα μετά την Εντίτ Κρεσόν, υπό τον Φρανσουά Μιτεράν, παραμένει στα καθήκοντά της μέχρι να διοριστεί νέα κυβέρνηση.

Στην επιστολή παραίτησής της υπογράμμισε ότι ήταν «πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις». «Ηθελα να σας πω ότι υπηρέτησα με πάθος αυτή την αποστολή» έγραψε, τονίζοντας τις προσδοκίες της για «γρήγορα και απτά αποτελέσματα για τους συμπολίτες» της.

Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι η απόφαση να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία δεν ήταν δική της και πως έλαβε υπόψη την επιθυμία του προέδρου να διορίσει νέο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το γαλλικό σύστημα, ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, αλλά δεν μπορεί να τον απομακρύνει από τη θέση. Αντ’ αυτού, πρέπει να ζητήσει την παραίτησή του, κάτι που ωστόσο συμβαίνει σπάνια.

Τα φαβορί

Πολλά ονόματα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες ως πιθανοί διάδοχοι της Μπορν στην πρωθυπουργία.

Επικρατέστερος θεωρείται ο σημερινός υπουργός Παιδείας, ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες, θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο πρώτος που είναι δημόσια γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Αλλοι υποψήφιοι για τη διαδοχή είναι ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Ζιλιάν Ντενορμαντί, πρώην υπουργός Γεωργίας που είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την πολιτική αφότου δεν διορίστηκε πρωθυπουργός μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μακρόν ευχαρίστησε την Μπορν για την «υποδειγματική» δουλειά της. «Φέρατε εις πέρας το σχέδιό μας με το θάρρος, τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα μιας πολιτικού. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» είπε ο Μακρόν.

Η Μπορν εισήλθε στο παλάτι Ματινιόν τον Μάιο του 2022, μετά την επανεκλογή του Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της 20μηνης θητείας της –υπήρξε διπλάσιας διάρκειας από της Εντίτ Κρεσόν η Μπορν κυβέρνησε χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Κάτω Βουλή. Κάτι που είχε συμβεί μόλις ακόμη μία φορά κατά το παρελθόν στη Γαλλία.

Πολιτικές «αντιξοότητες»

Ο Μακρόν προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στη δεύτερη θητεία του, στη διάρκεια της οποίας, και ιδιαίτερα το 2023, η κυβέρνησή του βρέθηκε πολιτικά στο χείλος του γκρεμού. Μαζικές διαμαρτυρίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αστικές ταραχές και μία κοινοβουλευτική πανωλεθρία κατά την ψήφιση του νόμου για το μεταναστευτικό, η οποία χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως «ιδεολογική νίκη» της Ακροδεξιάς.

Ο υπουργός Υγείας Ορελιάν Ρουσό αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και άλλα ηγετικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν ανησυχία, καθώς η κυβέρνηση ενέδωσε στους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς σε ζητήματα όπως ο περιορισμός της πρόσβασης σε κρατικά επιδόματα για μετανάστες και η ιθαγένεια.

«Επιτέλους!» έγραψε ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Σεμπαντιάν Σενί στο X μετά τη δημοσιοποίηση της απομάκρυνσης της Μπορν από την κυβέρνηση. Ενώ η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής του ριζοσπαστικού αριστερού κινήματος France Unbowed στο Κοινοβούλιο, κατηγόρησε την Μπορν ότι «άφησε πίσω της μία κατεστραμμένη δημοκρατία».

Τα μέλη του συνασπισμού του Μακρόν, από την άλλη πλευρά, επαίνεσαν την απερχόμενη επικεφαλής της κυβέρνησης, με πολλούς βουλευτές να υπογραμμίζουν το «θάρρος» της απέναντι στις πολιτικές αντιξοότητες.

Μάχη προς τις κάλπες

Το προεδρικό στρατόπεδο προετοιμάζεται για αναμέτρηση με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό στις επερχόμενες ευρωεκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, και για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το καλοκαίρι.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, υπό την ηγεσία του Ζορντάν Μπαρντελά, εμφανίζεται περίπου 10 μονάδες μπροστά από το προεδρικό στρατόπεδο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο συνασπισμός υπέρ του Μακρόν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον επικεφαλής υποψήφιό του ούτε έχει ξεκινήσει επίσημα την εκστρατεία του.

Πριν από τον ανασχηματισμό, τον τρίτο του Μακρόν από την επανεκλογή του το 2022, ο Γάλλος πρόεδρος ανέβαλε την πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του έτους, τροφοδοτώντας φήμες για επερχόμενες αλλαγές.

«Το 2023, η Γαλλία ήταν πιθανότατα μεταξύ των δυτικών χωρών που ηγήθηκαν των περισσότερων μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Μακρόν στην ομιλία του για το νέο έτος.

«Κάποιες από αυτές, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν ήταν δημοφιλείς… Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την πρωθυπουργό και την κυβέρνησή της» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε αγωνιστική φόρμα

Η Μπορν, η οποία έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «πολιτικό της Αριστεράς», βρέθηκε στο στόχαστρο. Τη Δευτέρα, η Σιριέλ Σατελάν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Οικολόγων, υποστήριξε ότι η Μπροντ ήταν πρωθυπουργός-μαριονέτα.

«Υπηρέτησε τον Εμανουέλ Μακρόν σε σημείο να χάσει τον εαυτό της. Ηθελε να υπηρετήσει το κράτος. Αντ’ αυτού, υπηρέτησε έναν πρόεδρο χωρίς κατεύθυνση, χωρίς αξίες, ο οποίος έχει μόνο μία εμμονή: την καταστροφή του κοινωνικού μας μοντέλου» έγραψε η Σατελάν σε μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Μακρόν εμφανίστηκε σε αγωνιστική φόρμα και προέτρεψε τους Γάλλους να ασκούνται καθημερινά, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, ο Μακρόν εμφανίζεται μπροστά από έναν σάκο του μποξ με ένα ζευγάρι γάντια του μποξ κρεμασμένα στον ώμο του, να προτρέπει τους ανθρώπους να γυμνάζονται για 30 λεπτά κάθε ημέρα «και περισσότερο αν μπορούν».

«Σε 200 ημέρες ξεκινάει. Ο αθλητισμός είναι μεγάλη εθνική υπόθεση φέτος», δήλωσε ο Μακρόν. Ο πρόεδρος, 46 ετών, προπονείται τακτικά σε γυμναστήριο, μαζί με τους σωματοφύλακές του, και έχει φωτογραφηθεί, με επίσημο πουκάμισο και γραβάτα, να παλεύει με ερασιτέχνες πυγμάχους.

Με πληροφορίες από Reuters, Le Monde, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή