Κοκτέιλ στο Ντουμπάι με πάγο από… φιορδ της Γροιλανδίας

Κοκτέιλ στο Ντουμπάι με πάγο από… φιορδ της Γροιλανδίας

Το νέο φιλόδοξο εγχείρημα μιας startup δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ραντάρ των social media

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κοκτέιλ στα ανεμοδαρμένα ύψη ενός ουρανοξύστη του Ντουμπάι αποτελεί για κάποιους μια αρκούντως συναρπαστική εμπειρία, την οποία, ωστόσο, κάποιοι φιλοδοξούν να κάνουν πιο συναρπαστική προσθέτοντας στο ποτό… αρχαίο πάγο από τα φιορδ της Γροιλανδίας. 

Η εταιρεία Arctic Ice συλλέγει πάγο από τα φιορδ της Γροιλανδίας, τον οποίο εξάγει σε exclusive μπαρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Η χρήση παγετωνικού πάγου στα ποτά αποτελεί μια κοινή πρακτική στη Γροιλανδία, την οποία πολλοί επιχειρηματίες επιχείρησαν, ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα, να εξαγάγουν. 

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της startup, Μάλικ Ρασμούσεν, ο πάγος, συμπιεσμένος εδώ και χιλιετίες, δεν έχει καθόλου φυσαλίδες και λιώνει με πιο αργούς ρυθμούς από τον συμβατικό. Είναι επίσης πιο καθαρός από το παγωμένο μεταλλικό νερό που χρησιμοποιείται συνήθως στα παγάκια του Ντουμπάι.

«Η Arctic Ice εξάγει πάγο απευθείας από τους φυσικούς παγετώνες της Αρκτικής που βρίσκονται σε παγωμένη κατάσταση εδώ και πάνω από 100.000 χρόνια. Τα τμήματα αυτά των παγοκρηπίδων δεν έχουν έρθει σε επαφή με εδάφη ή ρυπογόνα προϊόντα ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Αυτό καθιστά τον αρκτικό πάγο το καθαρότερο νερό στη Γη» σημειώνει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. 

Τα φιορδ γύρω από τη Γροιλανδία είναι συνήθως γεμάτα παγόβουνα που έχουν αποσπαστεί από παγετώνες της Γροιλανδίας. Η Arctic Ice διαθέτει ένα εξειδικευμένο γερανοφόρο σκάφος με το οποίο κινείται στο Nuup Kangerlua, το φιορδ γύρω από την πρωτεύουσα Nuuk, αναζητώντας ένα συγκεκριμένο τύπο πάγου που δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με τον πυθμένα ούτε με την κορυφή του παγετώνα. Αυτός ο πάγος είναι πιο καθαρός και δύσκολα εντοπίζεται στο νερό, καθώς είναι εντελώς διαφανής, και για τον λόγο αυτό είναι γνωστός στους ντόπιους ως «μαύρος πάγος».

Αντιδράσεις

Η startup δημιουργήθηκε το 2022, αλλά μόλις προσφάτως απέστειλε την πρώτη παρτίδα πάγου, βάρους είκοσι τόνων.

Ωστόσο, μια ομοβροντία επικρίσεων μέσα από τα social media αιφνιδίασε τους εμπνευστές του εγχειρήματος. 

Κοκτέιλ στο Ντουμπάι με πάγο από… φιορδ της Γροιλανδίας-1
Φωτ.: Arctic Ice

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατακεραύνωσαν την εταιρεία που «θα έπρεπε να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αντί να πουλά νερό από παγετώνα», χαρακτηρίζοντας «δυστοπικό» το επιχειρηματικό εγχείρημά τους. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ρασμούσεν, κάποια από τα ιδιωτικά μηνύματα που έλαβαν «άγγιζαν τα όρια των απειλών κατά της ζωής μας». 

Η εταιρεία υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ο πάγος της είναι φιλικός προς το περιβάλλον και έχει κοινωνική αξία.

Επιπλέον, για τον Ρασμούσεν πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία νέων πηγών εσόδων για τη Γροιλανδία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Δανία, με το 55% από τον ετήσιο προϋπολογισμό της να προέρχεται από εκεί. 

«Στη Γροιλανδία, τα έσοδά μας προέρχονται από την αλιεία και τον τουρισμό. Εδώ και καιρό ήθελα να βρω κάτι άλλο από το οποίο θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε οικονομικά οφέλη» λέει ο ίδιος. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή