Αϊόβα: Πώς από προπύργιο του Ομπάμα έγινε κάστρο του Τραμπ

Αϊόβα: Πώς από προπύργιο του Ομπάμα έγινε κάστρο του Τραμπ

Η Αϊόβα είχε «οδηγήσει» τον Ομπάμα στην προεδρία το 2008. Ωστόσο, πλέον έχει περάσει υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου.

Η Αϊόβα είχε οδηγήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία το 2008. Ωστόσο πλέον έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Βrain drain και γερασμένοι ψηφοφόροι

Η στροφή προς τον Τραμπ δεν ήταν τόσο έντονη, από το 2012 έως το 2020, σε καμία άλλη αμερικανική Πολιτεία όσο στην Αϊόβα.

Στην εν λόγω μεσοδυτική Πολιτεία, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρατήσει τα έτη 2008 και 2012 με διαφορά περίπου 10 και 6 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα έναντι των Ρεπουμπλικανών. Στις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν ωστόσο τα έτη 2016 και 2020, το προβάδισμα είχε μεταφερθεί στην πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αποβιομηχάνιση των αγροτικών περιοχών και των περιοχών του ποταμού Μισισιπή είχε τον πολιτικό της αντίκτυπο. Το ίδιο και η υπονόμευση των θεσμών από οργανώσεις πολιτών και τοπικές εφημερίδες μικρών πόλεων, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Ενα άλλο ζήτημα που συνέβαλε στην πολιτική αλλαγή ήταν και το brain drain. Η μετακίνηση νέων, αποφοίτων κολεγίων από την Αϊόβα στις μητροπόλεις του Σικάγο και της Μινεάπολης άλλαξε την ανθρωπογεωγαφία.

Η ανάλυση δεδομένων που συνέλεξαν από το LinkedIn, το 2022, οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, έδειξε πώς οι Πολιτείες με δυναμικά οικονομικά κέντρα προσελκύουν αποφοίτους κολεγίων από πιο αγροτικές περιοχές.

Η Αϊόβα «χάνει» το 34,2% των αποφοίτων κολεγίων. Το Ιλινόις, αντίθετα, κερδίζει 20% περισσότερους αποφοίτους κολεγίων από όσους «παράγει», ενώ η Μινεσότα έχει περίπου 8% περισσότερους.

Ακόμη και όταν οι νέες οικογένειες προσπαθούν να επιστρέψουν στις αγροτικές περιοχές στις οποίες μεγάλωσαν, συχνά εμποδίζονται, λόγω δυσκολιών σχετικών με τη στέγαση. 

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι εκτιμούν ότι οι καλύτερες μέρες είναι πίσω τους. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι γίνονται πιο συντηρητικοί. 

Η συντηρητική στροφή

Ο αντίκτυπος των παραπάνω αλλαγών αποτυπώνεται στα εκλογικά αποτελέσματα.

Η Αϊόβα διοικείται πια από μια κυβέρνηση που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών και έχει θεσπίσει υπερσυντηρητικές πολιτικές.

Οι πολιτικοί που έχει εκλέξει στο Κογκρέσο είναι όλοι Ρεπουμπλικανοί μετά τη σαρωτική νίκη των συντηρητικών υποψηφίων το 2022.

«Κόκκινα» τα περίχωρα

Πίσω από τις νίκες των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι παράγοντες που προκάλεσαν τη συντηρητική στροφή.

Ο Κρίστοφερ Λάριμερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αϊόβα, υπογραμμίζει και πάλι τη σημασία των δημογραφικών στοιχείων.

Τι απέγινε το τεράστιο κύμα των 18χρονων ψηφοφόρων που έδωσαν ώθηση στον Ομπάμα το 2008; Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι ήταν 22 ετών και απόφοιτοι κολεγίου το 2012. Μέχρι το 2016, πολλοί από αυτούς είχαν πιθανότατα εγκαταλείψει την πολιτεία, εξηγεί ο Λάριμερ.

«Δεν ξέρω αν η Αϊόβα διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο μέρος των ΗΠΑ», προσθέτει, επισημαίνοντας πως «οι νέοι μετακινούνται στον αστικό πυρήνα και αυτό κάνει τα περίχωρα πιο κόκκινα».

Ο 81χρονος Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Τραμπ ή να βρίσκεται πίσω του.

«Αν οι εκλογές γίνονταν αύριο, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχανε», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ουίλιαμ Γκάλστον, ειδικός στο Brookings Institute.

Ωστόσο, πολλά ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2024.  

Με πληροφορίες από ΝΥΤ, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή