CNN: Το «υπόγειο δίκτυο» μετανάστευσης Κινέζων προς τις ΗΠΑ

CNN: Το «υπόγειο δίκτυο» μετανάστευσης Κινέζων προς τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ όσοι εγκαταλείπουν την Κίνα για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, από σχεδόν 25.000 το 2013, το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν ξεπεράσει τις 120.000

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λειτουργία ενός καλά οργανωμένου δικτύου διαφυγής Κινέζων πολιτών στις ΗΠΑ μέσω Νότιας Αμερικής αποκαλύπτει ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN.

Το ρεπορτάζ καταγράφει την πορεία που ακολουθούν σχετικά εύποροι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ώστε να καταφύγουν στις ΗΠΑ, με κύριο προορισμό την Καλιφόρνια.

Η κάμερα εντοπίζει στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού δεκάδες Κινέζους με σακίδια στην πλάτη που φέρουν μερικές αλλαξιές ρούχα και ό,τι χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές δεν τους έχουν αρπάξει συμμορίες κατά την περιπλάνησή τους στη Νότια Αμερική.

Σε αντίθεση με άλλους μετανάστες, κυρίως από την Κεντρική και Νότια Αμερική, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια στην πατρίδα τους, οι Κινέζοι, σε μεγάλο ποσοστό, εγκαταλείπουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναζητώντας περισσότερη ελευθερία.

Το 2023 σημειώθηκε πρωτοφανής αύξηση όσων φεύγουν από την Κίνα και –κατά κύριο λόγο– μέσω Εκουαδόρ φθάνουν, συχνά με τα πόδια, εξαντλημένοι «αλλά ελεύθεροι» στις ΗΠΑ.

Αν και ανάλογα ρεπορτάζ κάποιες φορές αποτελούν κομμάτι ενός επικοινωνιακού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με εκατέρωθεν αρνητικά δημοσιεύματα, ρεπορτάζ και αναρτήσεις, η συγκεκριμένη δημοσιογραφική έρευνα περιλαμβάνει πολλές επώνυμες αναφορές, καταθέσεις στην κάμερα και συγκεκριμένα στοιχεία.

Οπως αναφέρεται, πάνω από 31.000 Κινέζοι πολίτες εντοπίστηκαν από τις αμερικανικές αρχές να διασχίζουν παρανόμως τα αμερικανομεξικανικά σύνορα κατά τους 11 πρώτους μήνες του 2023. Την προηγούμενη δεκαετία ο μέσος όρος ήταν μόλις 1.500 Κινέζοι τον χρόνο.

CNN: Το «υπόγειο δίκτυο» μετανάστευσης Κινέζων προς τις ΗΠΑ-1

Πολλοί Κινέζοι φυγάδες αναφέρουν στο CNN ότι δυσκολεύονται να επιβιώσουν στην πατρίδα τους, κάνοντας λόγο και για οικονομικά προβλήματα. Κάποια από αυτά οφείλονται στα αυστηρότατα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, που κόστισαν τη δουλειά σε πολλούς πολίτες.

Κάνουν όμως λόγο και για τον όλο και πιο ασφυκτικό έλεγχο του κράτους στην καθημερινότητά τους.

«Είμαστε χριστιανοί», είπε ένας καλοντυμένος μεσήλικας όταν ρωτήθηκε τι τον οδήγησε εκεί – σε έναν καταυλισμό χιλιάδες χιλιόμετρα από την πατρίδα του.

Οσοι εγκαταλείπουν την Κίνα αποτελούν την ταχύτερα διογκούμενη ομάδα που πραγματοποιεί αυτές τις συνοριακές διελεύσεις, σύμφωνα με ανάλυση του CNN με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τις συνοριακές αρχές των ΗΠΑ.

Καθώς οι αριθμοί των φυγάδων αυξάνονται, το ίδιο μεγαλώνει και ένα δίκτυο επιχειρήσεων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εξυπηρετούν Κινέζους μετανάστες, οι οποίοι πρέπει συχνά να ακολουθούν μια κυκλική διαδρομή στις ηπείρους, πριν ξεκινήσουν το επίπονο, χερσαίο ταξίδι βόρεια προς τα αμερικανικά σύνορα.

Κίτο

Σημείο αναφοράς του δικτύου προώθησης Κινέζων προς τις ΗΠΑ είναι το Κίτο, η πρωτεύουσα του Ισημερινού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Πρόκειται για χώρα η οποία δεν απαιτεί βίζα για τους κατόχους κινεζικών διαβατηρίων.

Το 2022, ο Ισημερινός κατέγραψε την είσοδο περίπου 13.000 Κινέζων πολιτών. Τους πρώτους 11 μήνες του 2023, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε περισσότερους από 45.000.

Μια βιομηχανία παροχής κατοικιών εξυπηρετεί όσους κατευθύνονται προς τα σύνορα. Η μετακίνηση των πληθυσμών περιλαμβάνει τις παραλαβές από το αεροδρόμιο, τη διαμονή σε ξενώνες που διευθύνονται από Κινέζους και την οργάνωση του ταξιδιού προς τα βόρεια – συχνά με διόλου ευκαταφρόνητη χρέωση.

Τα σημάδια της ροής Κινέζων μεταναστών είναι παντού: Σε έναν σταθμό λεωφορείων, ένας πράκτορας εισιτηρίων έχει τυπωμένη στα κινεζικά μια πινακίδα για «τα σύνορα της Κολομβίας». Σε ένα τοπικό νοσοκομείο που προσφέρει εμβόλια –απαραίτητα για τη διέλευση από τη ζούγκλα– η νοσοκόμα έχει στο γραφείο της μια κινεζική μετάφραση του εντύπου με τις οδηγίες λήψης.

Κατά το CNN, προσφέρονται ειδικά πακέτα για τους πιο εύπορους από τους μετανάστες, που περιλαμβάνουν και πτήσεις από τη Νότια Αμερική προς τα μεξικανικά σύνορα με τις ΗΠΑ. Το ρεπορτάζ μιλά για τρία πακέτα που προσφέρει το δίκτυο διακίνησης Κινέζων μεταναστών, ενώ το πιο ακριβό το ονομάζει «πακέτο VIP».

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων από την Κίνα που ζητούν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες σε όλο τον πλανήτη έχει αυξηθεί από σχεδόν 25.000 το 2013 σε περισσότερους από 120.000 τους πρώτους έξι μήνες του 2023.

Οι Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν χιλιάδες δολάρια για να βρεθούν στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ και να αιτηθούν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατάκοποι αλλά ικανοποιημένοι, έχουν ολοκληρώσει μια Οδύσσεια μέσα από ωκεανούς, ζούγκλες, φράχτες, σύνορα, ληστές και άγρια ζώα, για να φτάσουν στον προορισμό τους με αισιοδοξία πλέον για ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT