Το 2026 η επίσκεψη στη Σελήνη

Η NASA αναβάλλει την αποστολή «Αρτεμις ΙΙΙ» με τέσσερις αστροναύτες για λόγους ασφαλείας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβολή της πολυαναμενόμενης αποστολής τεσσάρων ανθρώπων στη Σελήνη ανακοίνωσε χθες η NASA. Το αρχικό σχέδιο ήταν οι αστροναύτες να πατήσουν την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης εντός του 2025. Τελικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή «Αρτεμις ΙΙΙ» θα ολοκληρωθεί έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2026. Η αποστολή «Αρτεμις ΙΙ», κατά την οποία τέσσερις άνθρωποι θα μπουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και ύστερα θα επιστρέψουν στη Γη ώστε να ελεγχθεί η ασφάλεια των συστημάτων των διαστημοπλοίων, μεταφέρεται αντίστοιχα για το 2025. Η αναβολή θα επιτρέψει στην Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος να εργαστεί για να τελειοποιήσει ορισμένα τμήματα των πυραύλων της, σε συνεργασία με την ιδιωτική Lockheed Martin και τη SpaceX του Ελον Μασκ, που αμφότερες κατασκευάζουν διαστημικό εξοπλισμό ο οποίος δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε μη γήινες συνθήκες.

«Επιστρέφουμε στο φεγγάρι με έναν τρόπο που δεν έχει ποτέ ξανά δοκιμαστεί και η ασφάλεια των αστροναυτών μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον.

Στόχος ο Αρης

Οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να εγκαταστήσουν μια μακράς διάρκειας ανθρώπινη παρουσία έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα, που θα συμπεριλαμβάνει έναν διαστημικό σταθμό στην τροχιά της Σελήνης, για επιστημονικούς λόγους.

Απώτερος σκοπός είναι βεβαίως η αποστολή ανθρώπων στον Aρη. Αποφάσισαν όμως να επιστρέψουν πρώτα στη Σελήνη, ύστερα από 50 χρόνια, ώστε να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για το βαθύ Διάστημα προτού ξεκινήσουν ένα ταξίδι πολλών μηνών για τον «κόκκινο πλανήτη».

Η αποστολή «Aρτεμις Ι», η πρώτη του τριμερούς προγράμματος, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2022, με τη NASA να εκτοξεύει έναν πανίσχυρο πύραυλο από το διάσημο ακρωτήρι Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Το μη επανδρωμένο αστρόπλοιο χρειάστηκε 25 ημέρες για να φτάσει στη Σελήνη και στη συνέχεια να επιστρέψει, ενώ έδωσε στην υπηρεσία πολύτιμες πληροφορίες για αναγκαίες κατασκευαστικές βελτιώσεις, στις οποίες πρέπει να προβεί εάν φιλοδοξεί να στείλει ανθρώπους στο Διάστημα. Επιπλέον, η καθυστέρηση των δύο αποστολών αναμένεται να δώσει χρόνο και σε ιδιωτικές εταιρείες να βελτιώσουν τα δικά τους εγχειρήματα. Η NASA συνεργάζεται και χρηματοδοτεί εδώ και καιρό επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση και την επιτάχυνση της ανθρώπινης διαστημικής εξερεύνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή