Πούτιν: Πρώτη η Ρωσία σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, αν και πιέζεται

Πούτιν: Πρώτη η Ρωσία σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, αν και πιέζεται

Η ρωσική οικονομία όσον αφορά την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης έχει γίνει πέμπτη στον κόσμο.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική οικονομία, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, έχει γίνει η πρώτη στην Ευρώπη και η πέμπτη στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με επιχειρηματίες της Απω Ανατολής την Πέμπτη.

«Φαίνεται ότι μας στραγγαλίζουν, μας πιέζουν από όλες τις πλευρές, αλλά από την άποψη του όγκου της οικονομίας στο σύνολό της είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη. Εχουμε ξεπεράσει τη Γερμανία και πήραμε την πέμπτη θέση στον κόσμο: η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ρωσία. Στην Ευρώπη είμαστε νούμερο ένα», δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας πρώτα την Κίνα.

«Οσον αφορά την αγοραστική δύναμη, έχουμε ξεπεράσει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κατά κεφαλήν πρέπει ακόμα να προσπαθήσουμε. Ως εκ τούτου, υπάρχει κάτι για να αγωνιστούμε», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος που θα εiναι εκ νέου υποψήφιος φέτος.

Στην κριτική που άκουσε από επιχειρηματίες περί του πληθωρισμού στη χώρα, ο Πούτιν εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί: «Είπατε ότι δεν φαίνεται ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν λόγω του πληθωρισμού. Θα είναι καλύτερα», διαβεβαίωσε. Τόνισε ότι ένα σημαντικό μέρος των ενεργειών της Τράπεζας της Ρωσίας στοχεύει στην καταστολή του πληθωρισμού. «Και νομίζω ότι θα φτάσουμε τους δείκτες-στόχους», είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι το τρέχον βασικό επιτόκιο 16% της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι προσωρινό και θα αλλάξει καθώς θα μειώνεται ο πληθωρισμός, κατά την εκτίμησή του. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2023 η κεντρική τράπεζα στη Μόσχα αναγκάστηκε να υπερδιπλασιάσει το βασικό της επιτόκιο από 7,5% σε 16%.

Στην τελευταία συνάντηση τον Δεκέμβριο, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει στην ολοκλήρωση – όχι ότι έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Πηγή: TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή