Το Ιράν συνέλαβε 35 «υπόπτους» για τις αιματηρές επιθέσεις στο Κερμάν

Το Ιράν συνέλαβε 35 «υπόπτους» για τις αιματηρές επιθέσεις στο Κερμάν

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής «έχουν ταυτοποιήσει έναν από τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας ως υπήκοο του Τατζικιστάν, ο οποίος εισήλθε παράνομα στο Ιράν στις 19 Δεκεμβρίου»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα πέντε «ύποπτοι» συνελήφθησαν για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν του Ιράν στις 3 Ιανουαρίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 94 ανθρώπων, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιήσει έναν από τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας ως υπήκοο του Τατζικιστάν, ο οποίος φέρεται να εισήλθε παράνομα στο Ιράν στις 19 Δεκεμβρίου.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις 4 Ιανουαρίου.

Δύο διαδοχικές εκρήξεις εντός δέκα λεπτών

Δύο διαδοχικές εκρήξεις εντός δέκα λεπτών σε εκδήλωση μνήμης για τον δολοφονημένο από τις ΗΠΑ Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί σκόρπισαν τον θάνατο, ενώ ενίσχυσαν τις ήδη ισχυρές ανησυχίες για επέκταση του πολέμου της Γάζας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι τάσσονται στο πλευρό της Χαμάς, στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο νεκροταφείο της πόλης Κερμάν, περί τα 820 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, όπου αναπαύεται ο Σουλεϊμανί, αρχηγός επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

Στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη επρόκειτο να διεξαχθεί η εκδήλωση προς τιμήν του Σουλεϊμανί, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τον θάνατό του.

Δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη, η οποία προκάλεσε και τα περισσότερα θύματα, καθώς σωστικά συνεργεία και αστυνομικές δυνάμεις είχαν σπεύσει στο σημείο του συμβάντος.

«Σκληρή απάντηση»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, δήλωσε ότι «οι διαβολικοί εχθροί του έθνους προκάλεσαν νέα καταστροφή και μετέτρεψαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε μάρτυρες», υποσχόμενος «σκληρή απάντηση, Θεού θέλοντος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ανέφερε ότι «οι δράστες της άνανδρης ενέργειας θα εντοπιστούν σύντομα και θα τιμωρηθούν από τις αρμόδιες δυνάμεις ασφαλείας και του νόμου».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή