Γερμανία: Πολιτικό σάλο προκάλεσε συνάντηση μελών του AfD με νεοναζί

Γερμανία: Πολιτικό σάλο προκάλεσε συνάντηση μελών του AfD με νεοναζί

Βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση αποτέλεσε σχέδιο απέλασης εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γερμανία, όπως αποκάλυψε το ερευνητικό δίκτυο «Correctiv»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), μέλη νεοναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων και επιχειρηματίες συναντήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Πότσνταμ, με βασικό θέμα συζήτησης σχέδιο απέλασης εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γερμανία, όπως αποκάλυψε το ερευνητικό δίκτυο «Correctiv».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του AfD, μεταξύ των οποίων, η ομοσπονδιακή βουλευτής Γκέριτ Χούι και ο πρώην βουλευτής και νυν προσωπικός βοηθός της αρχηγού του κόμματος Αλίς Βάιντελ Ρόλαντ Χάρτβιγκ, συναντήθηκαν με το ηγετικό στέλεχος του «ταυτοτικού κινήματος» και της «Νέας Δεξιάς», τον 35χρονο αυστριακό Μάρτιν Ζέλνερ.

Στρατηγικό σχέδιο «επαναμετανάστευσης»

Ο Ζέλνερ είχε αναλάβει την εκπόνηση και την παρουσίαση «στρατηγικού σχεδίου» περί «επαναμετανάστευσης», δια της βίας επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους με μαζικές απελάσεις.

Αυτές οι απελάσεις δεν θα αφορούσαν μόνο τους αιτούντες άσυλο, αλλά και κατόχους γερμανικού διαβατηρίου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, «δημιουργούν επιθετικές ταχύτατα αναπτυσσόμενες παράλληλες κοινωνίες».

Τη συμμετοχή της έχει επιβεβαιώσει και η Γκέριτ Χούι, η οποία παραδέχθηκε μάλιστα ότι το 2017 παρουσίασε στην ηγεσία του ΑfD πρόγραμμα «επαναμετανάστευσης» για μετανάστες οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν θέση εργασίας στην Γερμανία. Οι προτάσεις της δεν υιοθετήθηκαν από το κόμμα, διευκρίνισε, αλλά η ίδια εξακολουθεί να τις υποστηρίζει.

Το δίκτυο «Corrective» αναφέρει ακόμη ότι το θέμα της «επαναμετανάστευσης» των «μη αφομοιωμένων Γερμανών» κυριάρχησε στη συνάντηση του Νοεμβρίου, με τον Μάρτιν Ζέλνερ να κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη πρόκληση» σε περίπτωση που το AfD αναλάβει την εξουσία στην Γερμανία.

Το «στρατηγικό σχέδιο» προβλέπει μεταξύ άλλων ότι σε κάποιο κράτος της βόρειας Αφρικής, το οποίο δεν κατονομάζεται, θα συγκεντρωθούν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από τη Γερμανία.

Ακτιβιστές υπέρ των προσφύγων μπορούν επίσης να πάνε εκεί, φέρεται να δήλωσε ο Ζέλνερ, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση, διαψεύδει ωστόσο την ύπαρξη «μυστικού στρατηγικού σχεδίου».

Παραίτηση επιχειρηματία και προειδοποίηση υπουργού

Με ανακοίνωσή του το AfD τόνισε ότι η συνάντηση δεν αποτελούσε κομματική εκδήλωση και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής των θέσεων του κόμματος για τη μεταναστευτική πολιτική.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν και ο Γερμανός επιχειρηματίας Χανς-Κρίστιαν Λίμερ, εκ των συνιδιοκτητών της γερμανικής αλυσίδας εστιατορίων «Hans im Glück» και των αρτοποιείων «Backwerk».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη ότι ο Λίμερ υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή. «Η εταιρεία μας αποστασιοποιείται ξεκάθαρα από ακροδεξιές απόψεις. Αυτές οι απόψεις αντιπροσωπεύουν το ακριβώς αντίθετο από τις βασικές αξίες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση όμως είχε συνέπειες και στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το «παρών» έδωσαν δύο μέλη της οργάνωσης Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στελέχη της συντηρητικής πτέρυγας «Ενωση Αξιών».

«Ο βασικός μας κανόνας είναι ότι, όποιος συμμετέχει σε τέτοιες συναντήσεις, παραβιάζει τις αρχές του CDU», δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος και πρόσθεσε ότι διεξάγεται ήδη σχετική έρευνα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ προειδοποίησε το AfD «να μην συνδέεται με εχθρούς του Συντάγματος».

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά αυτό τον κίνδυνο, δήλωσε η Φέζερ στο περιοδικό Stern και αναφέρθηκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η οποία κατατάσσει το AfD ως «ύποπτο» σε σχέση με την ακροδεξιά ιδεολογία.

Οι αποκαλύψεις του «Corrective» ανακινούν τη συζήτηση περί ενδεχόμενης απαγόρευσης του AfD, με την αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Εσκεν να την υποστηρίζει και τον αρχηγό του CDU Φρίντριχ Μερτς να διατυπώνει αντίθετη άποψη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT