«St Nicholas»: Τι ισχυρίζεται τώρα το Ιράν για την κατάληψη του τάνκερ

«St Nicholas»: Τι ισχυρίζεται τώρα το Ιράν για την κατάληψη του τάνκερ

Το Ιράν προέβη στην κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου ως αντιστάθμισμα στο πετρέλαιο που κατέσχεσαν οι ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν προέβη στην κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου «St Nicholas ως αντιστάθμισμα στις ποσότητες ιρανικού πετρελαίου που κατέσχεσαν οι ΗΠΑ από το ίδιο πλοίο, ενώ έχει αμφιβολίες κατά πόσον το σημερινό φορτίο του είχε όντως τελικό προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Αν και αρχικά οι Ιρανοί ισχυρίζονταν, διαχέοντας σχετική προπαγάνδα και σε φιλικές προς αυτό χώρες όπως η Κίνα, ότι το πετρελαιοφόρο της Empire Navigation είναι αμερικανικών συμφερόντων, σήμερα Παρασκευή φαίνεται να έχει ανακρούσει πρύμναν και να κάνει λόγο για μια παρέμβαση των ιρανικών αρχών ως αντίβαρο στην κατάσχεση από τις ΗΠΑ ιρανικού πετρελαίου από το ίδιο σκάφος πέρυσι, όταν ακόμη ονομαζόταν «Suez Rajan».

Οπως αναφέρουν σήμερα, Παρασκευή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη, το ιρανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι η κατάσχεση του πλοίου με το φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ (με προορισμό την Τουρκία) και με 19 άτομα πλήρωμα, ανάμεσά τους κι ένας Ελληνας δόκιμος πλοίαρχος, έλαβε χώρα κατόπιν εντολής και εγκρίσεως του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν ως αντίποινα για την «κλοπή πετρελαίου» από τις ΗΠΑ, σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Κατά τα ιρανικά ΜΜΕ, ήταν το παρελθόν του πλοίου που οδήγησε στην κατάληψή του από περίπου πέντε στελέχη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, αφήνοντας κατά μέρος τον ισχυρισμό περί αμερικανόκτητου σκάφους.

Τα κρατικά μέσα του Ιράν προσθέτουν ότι το δεξαμενόπλοιο, που φέρει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ, όδευε προς ιρανικό λιμάνι, όπως ήταν γνωστό άλλωστε από χθες Πέμπτη, με σκοπό την παράδοσή του όμως στις δικαστικές αρχές της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα, Παρασκευή, αγκυροβόλησε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν.

Το «St Nicholas», μετά την περιπέτεια με το ιρανικό φορτίο πετρελαίου που αρχικά είχε προορισμό την Κίνα και κατέσχεσαν οι ΗΠΑ, πήρε το σημερινό του όνομα και δεν ασχολήθηκε ξανά με τη μεταφορά προϊόντων του Ιράν έκτοτε.

Αλλη δικαιολογία

Τώρα το «St Nicholas» μεταφέρει 145.000 τόνους αργού πετρελαίου, κατά δήλωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, έχοντας αρχικό προορισμό το λιμάνι Αλί Αγά στην Τουρκία, κατά παραγγελίαν της τουρκικής εταιρείας διύλισης Tupras.

Ωστόσο τα ιρανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι το φορτίο ήταν αγορασμένο από τις ΗΠΑ και αφήνουν τώρα υπόνοιες ότι μπορεί τελικός προορισμός του φορτίου να μην ήταν η Τουρκία, ως δικαιολογία για την επέμβαση των Ιρανών ενόπλων στο πλοίο.

Πηγή: IRNA, Iran Intl, Mehr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT