Γουατεμάλα: Ο προοδευτικός Μπερνάρντο Αρέβαλο ορκίστηκε νέος πρόεδρος

Γουατεμάλα: Ο προοδευτικός Μπερνάρντο Αρέβαλο ορκίστηκε νέος πρόεδρος

Η ορκωμοσία του είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, όμως τα μέλη του Κογκρέσου την καθυστέρησαν, με συνέπεια να προκληθούν ανησυχίες ακόμη και για το αν εντέλει θα πραγματοποιούνταν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας και ανέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Δευτέρα, έπειτα μια ταραχώδη ημέρα που σημαδεύτηκε από πολύωρη καθυστέρηση της τελετής ορκωμοσίας.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, η ορκωμοσία του είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, όμως τα μέλη του Κογκρέσου την καθυστέρησαν, με συνέπεια να προκληθούν ανησυχίες ακόμη και για το αν εντέλει θα πραγματοποιούνταν

Τελικά, ύστερα από διεθνή κατακραυγή και διαδηλώσεις, ο Αρεβάλο ορκίστηκε. Σύμφωνα με τους NYT, πρόκειται για τον πιο προοδευτικό ηγέτη της Γουατεμάλας από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα τη δεκαετία του 1980.

Η άνοδός του στην εξουσία –έξι μήνες ύστερα από την εκλογική του νίκη– θεωρείται ριζική πολιτική αλλαγή στην πολυπληθέστερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Παρ’ όλα αυτά ο Αρεβάλο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα συντηρητικό πλέγμα συμφερόντων που ενδεχομένως να θέσει εμπόδια στην υλοποίηση των προγραμματικών του θέσεων. 

Εμπόδια

Μετά τη σαρωτική νίκη του, αφού πέρασε προς γενική κατάπληξη στον δεύτερο γύρο, ο πρώην διπλωμάτης και κοινωνιολόγος βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά εμπόδια στη χώρα που κατατάσσεται 150ή ανάμεσα στις 180 στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας.

Η εισαγγελία πολλαπλασίασε τις προσφυγές της (ζήτησε να ακυρωθούν οι εκλογές, να αναιρεθεί η νομική υπόσταση του Σεμίγια, να αρθεί η νομική ασυλία του εκλεγμένου προέδρου και της εκλεγμένης αντιπροέδρου του), πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις και καταδίκες από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Οι κινήσεις αυτές, για τις οποίες ο κ. Αρέβαλο κατηγορεί τη γενική εισαγγελέα, σύμμαχο του απερχόμενου προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι, υπογραμμίζουν το εύθραυστο κράτος του δικαίου και τις προκλήσεις θα έχει μπροστά του ο εκλεγμένος πρόεδρος, αν εννοεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Γιος του μεταρρυθμιστή Χουάν Χοσέ Αρέβαλο, του πρώτου προέδρου που εξελέγη δημοκρατικά στη Γουατεμάλα έπειτα από δεκαετίες δικτατορίας, ο νέος πρόεδρος δεν έπαψε μετεκλογικά να καταγγέλλει «πραξικόπημα σε αργή κίνηση», για να ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο της Δεξιάς, Γιαματέι, που επικρίθηκε για την υποστήριξή του στη γενική εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας, την οποία οι ΗΠΑ έχουν γράψει σε μαύρη λίστα «διεφθαρμένων» αξιωματούχων.

Επί των ημερών του κ. Γιαματέι εισαγγελείς που αγωνίστηκαν εναντίον της διαφθοράς, βαθιά ριζωμένης στην κυβέρνηση και στους θεσμούς, συνελήφθησαν ή εξαναγκάστηκαν να εξοριστούν.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters και New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή