Ιράκ: Τουρκική επιχείρηση σκοτώνει επιτελικό στέλεχος του ΡΚΚ, αλλά με βαριές απώλειες

Ιράκ: Τουρκική επιχείρηση σκοτώνει επιτελικό στέλεχος του ΡΚΚ, αλλά με βαριές απώλειες

Βαρύ το τίμημα για τις τουρκικές δυνάμεις, με εννέα Τούρκους στρατιώτες νεκρούς

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) φέρονται να έχουν εκτελέσει επίθεση στο βόρειο Ιράκ κατά Κούρδων μαχητών και να έχουν σκοτώσει ένα από τα ηγετικά στελέχη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), κατά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Θύμα των τουρκικών επιθέσεων στο ιρακινό Κουρδιστάν φέρεται να είναι η Χούλια Μερτσέν ή Πέιμαν Μπαγκόκ, που θεωρείτο επικεφαλής του αρχηγείου διοίκησης της κουρδικής οργάνωσης, με έδρα στα βόρεια του Ιράκ.

Κατά τους Τούρκους η Μπαγκόκ έδινε τις κατευθύνεις για τη δραστηριότητα του ΡΚΚ στην Τουρκία και ήταν ιδιαιτέρως υπεύθυνη για σειρά επιθέσεων στην επαρχία Τουντζελί κατά την περίοδο από το 1991 έως το 2001.

Αναφέρεται ότι συμμετείχε προσωπικά και σχεδίασε πολυάριθμες ενέργειες κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ.

Η ΜΙΤ έλαβε πληροφορίες για τη θέση της στο βόρειο Ιράκ και εκτέλεσε επιχείρηση με σημαντικές απώλειες επιτυγχάνοντας τον στόχο της θανάτωσής της. Κατά πληροφορίες της τουρκικής πλευράς, στις μάχες που έγιναν στη Μετίνα του Ιράκ οι Κούρδοι σκότωσαν εννέα Τούρκους στρατιώτες.

Η εξουδετέρωσή της ελπίζουν οι Τούρκοι ότι δημιουργεί κενό διεύθυνσης στην οργάνωση των Κούρδων, καθώς η Μπαγκόκ είχε ύστερα από 32 χρόνια στην υπηρεσία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος κρίσιμο επιτελικό ρόλο, ενώ είχε μεταξύ άλλων συμβάλει σημαντικά στη στρατολόγηση και άλλων γυναικών στον αγώνα της μαρξιστικής κουρδικής οργάνωσης.

Με πληροφορίες από CNN Turk, NTV Haber

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή