Bild: Δημοσίευμα για σενάριο πολέμου ΝΑΤΟ – Ρωσίας το 2025 – Τι απαντά η Μόσχα

Bild: Δημοσίευμα για σενάριο πολέμου ΝΑΤΟ – Ρωσίας το 2025 – Τι απαντά η Μόσχα

Για «χωματερή της Bild» κάνει λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα «Bild» θέλει το γερμανικό υπουργείο Αμυνας να εξετάζει υποθετικό σενάριο κατά το οποίο η Ρωσία επιτίθεται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μέσα στο 2025. 

Το έγγραφο της Bundeswehr φέρεται να παρουσιάζει μια πιθανή «πορεία προς τη σύγκρουση» ανάμεσα στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ. Περιγράφοντας λεπτομερώς μια αλληλουχία γεγονότων μήνα προς μήνα, το έγγραφο αναμένει στρατιωτική κλιμάκωση το καλοκαίρι του 2025, με την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και ένα υποτιθέμενο «επικείμενο ξέσπασμα πολέμου».

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό αλλά και τις πιθανές μετακινήσεις στρατευμάτων αποκρύπτονται για λόγους ασφαλείας. 

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε το δημοσίευμα της Bild ως εξής: «Διάβασα το γερμανικό “μυστικό σχέδιο” που διέρρευσε η χωματερή της Bild […] Υποθέτω ότι την ανάλυση ανέλαβε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής την Αναλένα Μπέρμποκ». 

«Η Σουηδία να ετοιμαστεί για πόλεμο»

Το δημοσίευμα της Bild έρχεται μερικές μέρες μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Αμυνας της Σουηδίας, Καρλ Οσκαρ Μπόλιν, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων, πτέραρχος Μίκαελ Μπιντέν, υπερθεμάτισε, υποστηρίζοντας ότι οι Σουηδοί «πρέπει να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, σε όλα τα επίπεδα» για ένα τέτοιο πολεμικό ενδεχόμενο.

Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν, ωστόσο, αναστάτωση αλλά και επικρίσεις εντός των συνόρων της Σουηδίας η οποία υπενθυμίζεται άλλωστε ότι περιμένει παράλληλα και την ολοκλήρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Η πρώην πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε, μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, ότι ο πόλεμος ακόμη δεν έχει φτάσει έξω από την πόρτα της Σουηδίας, σε μια προσπάθεια προφανώς να καθησυχάσει όσους από τους συμπατριώτες της φοβήθηκαν ότι επίκειται κάποια σύρραξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT