Τουρκικό βήμα για Σουηδία

Η ένταξή της στο ΝΑΤΟ περιελήφθη στην ατζέντα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η τουρκική κυβέρνηση έβαλε στην ατζέντα της ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί η ημερομηνία της ψήφισης του πρωτοκόλλου, καθώς προηγούνται άλλα 42 που εκκρεμούν και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πολλές διακρατικές συμφωνίες.

Στην πρώτη συνεδρίαση του έτους του τουρκικού Κοινοβουλίου ξεκίνησαν οι συζητήσεις σχετικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα του PKK και τους νεκρούς Τούρκους στρατιωτικούς. Ομιλίες πραγματοποίησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ. Η κίνηση της Αγκυρας να φέρει το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται άλλο ένα βήμα της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως τώρα θα πρέπει να κάνει κίνηση η Ουάσιγκτον σχετικά με τα F-16 έτσι ώστε η ολομέλεια να εγκρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βολές κατά ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ο κ. Φιντάν, πάντως, στην ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη για στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις. «Οι ΗΠΑ με τη δικαιολογία της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους παρέχουν υποστήριξη τεχνολογίας και στρατιωτικής βοήθειας. Σε αυτή τη δράση των ΗΠΑ δίνουν υποστήριξη και κάποιες χώρες της Ευρώπης. Απί την άλλη, η Ρωσία ανέχεται την παρουσία τoυ PKK στην περιοχή δυτικά του Ευφράτη, στην περιοχή του Τελ Ριφάτ».

Στην πρόθεση της Αγκυρας να ενεργοποιηθεί η συμφωνία ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός των ορίων του τουρκολιβυκού μνημονίου, αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβύη, ανακοίνωσε την πρόθεση της Αγκυρας να ενεργοποιήσει τη συμφωνία ερευνών υδρογονανθράκων εντός των ορίων του τουρκολιβυκού μνημονίου, ώστε τα τουρκικά πλοία να κάνουν έρευνες σε περιοχές που η Τουρκία και η Λιβύη θεωρούν πως ανήκουν στη δική τους δικαιοδοσία.

«Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας το 2019. Πέρυσι, δημιουργήσαμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων», υπογράμμισε ο κ. Μπαϊρακτάρ, για να προσθέσει ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ».

Ο κ. Μπαϊρακτάρ βρέθηκε στην Τρίπολη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για την ενέργεια και την οικονομία της Λιβύης και σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Ανατολή τόνισε ότι είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας της Λιβύης, όπως και με αξιωματούχους των αρμόδιων θεσμικών οργάνων.

Τέλος, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι σε αυτή την κατεύθυνση «η Τουρκία θα οργανώσει μια αποστολή για θέματα ενέργειας στη Λιβύη, προκειμένου να υπενθυμίσει τα δικαιώματα της χώρας σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», και σχολιάζει πως «παρόλο που το μνημόνιο ανεστάλη λόγω των πολιτικών εντάσεων στην περιοχή και των αντιτουρκικών δραστηριοτήτων άλλων χωρών, η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τη δίκαιη υπόθεσή της στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT