Ισπανία: Αύξηση-ρεκόρ στις μεταμοσχεύσεις το 2023

Ισπανία: Αύξηση-ρεκόρ στις μεταμοσχεύσεις το 2023

Ενας στους τέσσερις δότες στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και το 5% των δοτών παγκοσμίως, προέρχεται από την Ισπανία

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση-ρεκόρ 9% στις μεταμοσχεύσεις κατέγραψε το 2023 η Ισπανία, πραγματοποιώντας συνολικά 5.851 επεμβάσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Μόνικα Γκαρθία.

Επισημαίνεται πως η χώρα των 48 εκατομμυρίων θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Ενδεικτικά, ένας στους τέσσερις δότες στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και το 5% των δοτών παγκοσμίως, προέρχεται από την Ισπανία.

Οπως ανέφερε η υπουργός Υγείας, η χώρα έχει αναπτύξει την υψηλότερη δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις, καθώς το 2023 υπήρχαν 48,9 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Πρόσθεσε δε πως είναι η μόνη χώρα που πραγματοποιεί όλους τους τύπους μεταμοσχεύσεων από νεκρούς δότες.

Τα πρωτοποριακά επιτεύγματα της Ισπανίας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ωθούνται από τον σχεδιασμό της χώρας, ο οποίος περιλαμβάνει την παρουσία συντονιστή μεταμοσχεύσεων στα νοσοκομεία καθώς και την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας για τη δωρεά οργάνων σε ασυστολία, η οποία αφορά δότες που πεθαίνουν έπειτα από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνταν με 130,7 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο το 2022, ενώ η Ισπανία ανέφερε 122,1 ανά εκατομμύριο το 2023. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες τα στοιχεία για το 2023 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή