Μέση Ανατολή: Νέα πλήγματα των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Μέση Ανατολή: Νέα πλήγματα των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Θα συνεχιστεί η κρίση όσο το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα, διαμηνύει το Ιράν

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι Αμερικανοί βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, απαντώντας στις επιθέσεις της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής εναντίον πλοίων δυτικών ή ισραηλινών συμφερόντων, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Oπως αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times, η Ουάσιγκτον πρόκειται να επαναφέρει τους Χούθι στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ώστε να εμποδιστεί η πρόσβασή τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να απειλούνται με κυρώσεις όσοι τους προμηθεύουν με όπλα. Ωστόσο, δεν θα τους χαρακτηρίσει «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Τραμπ (κάτι που αναίρεσε ο Τζο Μπάιντεν), για να μη δυσκολέψει την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, που υποφέρει από τις επιπτώσεις οκτώ χρόνων εμφυλίου πολέμου και ξένων επεμβάσεων.

Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν υποχρεωμένες να δράσουν γιατί οι Χούθι «κρατούσαν όμηρο» τη διεθνή οικονομία. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του πως ο πόλεμος της Γάζας δεν θα εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

Από το ίδιο βήμα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες του «Αξονα της Αντίστασης» (Χούθι, Χεζμπολάχ κ.ά.) θα συνεχιστούν όσο το Ισραήλ επιμένει στον «πόλεμο γενοκτονίας που διεξάγει στη Γάζα» και ότι οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι «άρρηκτα συνδεδεμένες» με εκείνες στην παλαιστινιακή Λωρίδα. Νωρίτερα, ο Αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν είχε καλέσει την ισραηλινή κυβέρνηση «να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους», τονίζοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση, ούτε το Ισραήλ θα μπορεί να αισθάνεται πραγματικά ασφαλές».

Στο μεταξύ, το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη και κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή, που βρισκόταν χθες στη χώρα του, να μην επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης στη νοτιοδυτική επαρχία Βαλουχιστάν. Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι έπληξε την τρομοκρατική οργάνωση Jaish al- Adi, που ενοχοποιείται για επιθέσεις και αποσχιστικές ενέργειες στο εσωτερικό του Ιράν. Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, δύο παιδιά (ένα κορίτσι έξι ετών και ένα αγόρι μόλις 11 μηνών) σκοτώθηκαν εξαιτίας των βομβαρδισμών. Την ίδια ημέρα, το Ιράν βομβάρδισε στόχους στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για βάση της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ και προκαλώντας έντονη διαμαρτυρία της Βαγδάτης.

Διπλωματική ένταση μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Τεχεράνης – Το ένα τέταρτο των κατοίκων στη Λωρίδα λιμοκτονεί, προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Στην ίδια τη Γάζα, παρά τις προαναγγελίες του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, για επικείμενη αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων, η πραγματικότητα παραμένει εφιαλτική. Η νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ήταν η χειρότερη που έχουν γνωρίσει στις πλέον των 100 ημέρες του πολέμου οι κάτοικοι της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς, με καταιγιστικούς βομβαρδισμούς και με τα ισραηλινά τεθωρακισμένα να φτάνουν σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το κεντρικό νοσοκομείο Νάσερ.

Εκατοντάδες άμαχοι που είχαν αναζητήσει άσυλο γύρω από το νοσοκομείο εγκατέλειψαν εσπευσμένα τα πρόχειρα καταλύματά τους, κατευθυνόμενοι προς τη θάλασσα. Μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων πρόβαλαν σφοδρή αντίσταση, με αποτέλεσμα παρατεταμένες, αιματηρές οδομαχίες, όπου άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 192. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι νεκροί από παλαιστινιακής πλευράς ξεπέρασαν τις 24.500, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να είναι γυναικόπαιδα.

Σε κοινή δήλωσή τους, ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή όλοι οι κάτοικοι της Γάζας πεινούν και το ένα τέταρτο από αυτούς κυριολεκτικά λιμοκτονεί, ενώ και το πόσιμο νερό σπανίζει». Κατά τη χθεσινή ημέρα έφτασαν στη Γάζα φάρμακα για τους πλέον των 100 Ισραηλινών ομήρων, ύστερα από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας, με αντάλλαγμα την παροχή μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.

Η Δυτική Οχθη πεδίο μάχης

Σε καθημερινό φαινόμενο εξελίσσονται οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες σε δύο επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, ανεβάζοντας σε 360 τον αριθμό των θυμάτων από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς πραγματοποίησε τις φονικές επιδρομές της στο νότιο Ισραήλ. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, νότια της πόλης Ναμπλούς, στη βόρεια Δυτική Οχθη, όπου πέντε Παλαιστινίοι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινό αεροπλάνο έπληξε το όχημα που τους μετέφερε.

Το Τελ Αβίβ υποστήριξε ότι επρόκειτο για μαχητές που ετοίμαζαν μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση. Η οργάνωση Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς ανέφερε ότι πέντε μέλη της βρίσκονταν στο αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένου του Αμπντουλάχ Αμπού Σαλάλ, που φέρεται ως επικεφαλής του πυρήνα. Λίγες ώρες αργότερα, δεύτερη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους στην πόλη Τουλκάρεμ της κεντρικής Δυτικής Οχθης. Παράλληλα, ενεργό παραμένει το μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε χθες γυμνάσια ενόψει πιθανής εισβολής στη γειτονική χώρα εναντίον της Χεζμπολάχ. «Είμαστε πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά, ακόμη και για απόψε, αν χρειαστεί», δήλωσε ο υποστράτηγος Ορι Γκόρντιν, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT