Απειλές Πακιστάν κατά του «τυχοδιωκτισμού» του Ιράν

Απειλές Πακιστάν κατά του «τυχοδιωκτισμού» του Ιράν

Ισλαμαμπάντ και Τεχεράνη επιδίδονται σε απειλές ενώ θέτουν σε συναγερμό μάχης της ένοπλες δυνάμεις τους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο Πακιστάν και το Ιράν, αφού μετά τα εκατέρωθεν διασυνοριακά πλήγματα κατά αυτονομιστών και αντικαθεστωτικών στην περιοχή του Μπαλουτσιστάν, την οποία μοιράζονται οι δύο χώρες, Ισλαμαμπάντ και Τεχεράνη επιδίδονται σε απειλές ενώ θέτουν σε συναγερμό μάχης της ένοπλες δυνάμεις τους.

Κορυφαία πηγή των πακιστανικών δομών ασφαλείας – όρος που μπορεί να αναφέρεται και στον υπουργό Αμυνας – δήλωσε με στο πρακτορείο Reuters ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συναγερμό και ότι οποιοσδήποτε περαιτέρω «τυχοδιωκτισμός» εκ μέρους του Ιράν θα αντιμετωπιστεί διά της ισχύος.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ανουάρ-ουλ-χακ Κακάρ, διακόπτει την επίσκεψή του στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Είχε προηγηθεί επίθεση των πακιστανικών δυνάμεων στο έδαφος του Ιράν πλήττοντας κατά το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν θέσεις του Απελευθερωτικού Μετώπου του Μπαλουτσιστάν, το οποίο μάχεται για την απόσχιση της επαρχίας αυτής από το Πακιστάν. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εννέα νεκρούς από τα πακιστανικά πυρά από αέρος.

Σε δηλώσεις του το πακιστανικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για χειρουργικά χτυπήματα μεγάλης ακρίβειας που στόχο είχαν το αποσχιστικό κίνημα του Μπαλουτσιστάν και ελήφθη κάθε φροντίδα για την αποφυγή παράπλευρων απωλειών.

Εκκληση για διάλογο

Τόνισε ακόμη ότι τα όποια ζητήματα μεταξύ των δύο «αδελφών χωρών» πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και συνεργασίας.

Δύο μέρες νωρίτερα το Ιράν είχε απροσδόκητα επιτεθεί κατά οργάνωσης εντός του Πακιστάν η οποία μάχεται για την ανατροπή του καθεστώτος της Τεχεράνης. Το Ισλαμαμπάντ έκανε λόγο για τον θάνατο δύο παιδιών από την ιρανική επίθεση και προειδοποίησε ότι το Ιράν θα φέρει την ευθύνη για ό,τι προκύψει, ενώ την Τετάρτη ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Τεχεράνη κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του.

Την Πέμπτη η Τεχεράνη έσπευσε να καλέσει τον επιτετραμμένο του Πακιστάν στην ιρανική πρωτεύουσα για εξηγήσεις. Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη καταδίκασε την πακιστανική επίθεση στο νοτιοανατολικό Ιράν. Το ιρανικό υπουργείο τόνισε πάντως ότι Πακιστάν και Ιράν διαθέτουν διάφορα κανάλια επικοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Πακιστάν διαθέτει και πυρηνικά όπλα, τα οποία πάντως έχουν γενικά στόχο την Ινδία και όχι το ομόδοξο Ιράν.

Πηγή: Reuters, Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT