Διεθνής Αμνηστία: Οχι στις απελάσεις αιτούντων άσυλο από την Ε.Ε. στη Ρωσία

Διεθνής Αμνηστία: Οχι στις απελάσεις αιτούντων άσυλο από την Ε.Ε. στη Ρωσία

«Αν και δηλώνουν ότι έχουν παγώσει κάθε δικαστική συνεργασία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες απειλούν με απέλαση ανθρώπους που έχουν διαφύγει από διώξεις στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να σταματήσουν να απελαύνουν στη Ρωσία πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από τον Βόρειο Καύκασο, συμπεριλαμβανομένης της Τσετσενίας, διότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή να εξαναγκασθούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

«Είναι σκανδαλώδες ότι, αν και δηλώνουν ότι έχουν παγώσει κάθε δικαστική συνεργασία με τη Ρωσία μετά τη μαζική εισβολή της στην Ουκρανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Κροατία και η Ρουμανία, «απειλούν με απέλαση ανθρώπους που έχουν διαφύγει από διώξεις στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο προς τον τόπο όπου έχουν συμβεί αυτές οι καταχρήσεις», δήλωσε ο Νιλς Μούιζνιεκς, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη.

Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας συμπίπτει με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, με τις οποίες ζήτησε «ειδική μεταχείριση των νεαρών που κατάγονται από τον Καύκασο της ηλικιακής κατηγορίας 16-25 ετών», μετά τη δολοφονία ενός καθηγητή στα μέσα Οκτωβρίου στην Αράς από νεαρό Ρώσο καταγόμενο από την Ινγκουσετία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, κατάλογος «39 Ρώσων πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για ριζοσπαστικοποίηση» παρουσιάσθηκε στις ρωσικές αρχές εν όψει απέλασής τους. Το Γαλλικό Πρακτορείο υπέβαλε ερώτηση στο υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας και δεν έλαβε απάντηση σχετικά με το αν οι απελάσεις αυτές έχουν γίνει ή όχι.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί μετανάστες από τον Βόρειο Καύκασο έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές υποθέσεις στη Γαλλία.

Τον Μάιο του 2018, Ρώσος που είχε γεννηθεί στην Τσετσενία σκότωσε περαστικό στο Παρίσι με μαχαίρι. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία. Τον Οκτώβριο του 2020, η δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από νεαρό τσετσενικής καταγωγής σε προάστιο προκάλεσε εθνικό σοκ.

Τον Δεκέμβριο 2020, ο Νταούντ Μουράντοφ, Τσετσένος αιτών άσυλο, απελάθηκε από τη Γαλλία στη Ρωσία λόγω ανησυχιών για την κρατική ασφάλεια. Στο τέλος του 2021 μετήχθη σε φυλακή του Γκρόζνι, όπου υπέστη βασανιστήρια, σύμφωνα με τη Memorial, ρωσική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Υπό την ηγεσία του Ραμζάν Καντίροφ, πιστού συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Τσετσένοι εξαναγκάζονται να πολεμήσουν με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καταγγέλλει πρόσφυγας από την Τσετσενία στη Διεθνή Αμνηστία.

«Οι άνθρωποι συλλαμβάνονται στον δρόμο και έχουν δύο επιλογές: ή να πάνε στη φυλακή για 10 χρόνια ή να πάνε στο μέτωπο», είπε.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επίσης από την Interpol να αποβάλει τη Ρωσία εξηγώντας ότι η Μόσχα «εργαλειοποιεί» τα «κόκκινα σήματα» (είδος διεθνών ενταλμάτων σύλληψης) στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή