ΝΑΤΟ: Ξεκινά η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών

ΝΑΤΟ: Ξεκινά η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών

Θα συμμετάσχουν περίπου 90.000 στρατιώτες από μέλη της Συμμαχίας και τη Σουηδία, περισσότερα από 50 πλοία, πάνω από 80 μαχητικά αεροσκάφη και drones καθώς και τουλάχιστον 1.100 άρματα μάχης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 90.000 στρατιώτες θα συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

H άσκηση, γνωστή ως Steadfast Defender 2024, θα διαρκέσει έως τον Μάιο, δήλωσε την Πέμπτη ο ανώτατος διοικητής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Κρίστοφερ Καβόλι.

«Η Συμμαχία θα επιδείξει την ικανότητά της για ενίσχυση της ευρωατλαντικής περιοχής με μετακίνηση δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας μιας διήμερης συνάντησης των εθνικών αρχηγών άμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στρατεύματα θα προέρχονται από συμμάχους του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία, ενώ οι στρατιωτικοί ελιγμοί θα επικεντρωθούν στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

Οπως ανέφερε, στην άσκηση θα συμμετάσχουν περισσότερα από 50 πλοία, από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά, πάνω από 80 μαχητικά αεροσκάφη και drones καθώς και τουλάχιστον 1.100 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 τανκς και 533 οχημάτων πεζικού.

«Προσομοίωση σύγκρουσης με έναν σχεδόν ομότιμο αντίπαλο»

Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα αποτελέσουν «πρόβα» στην εκτέλεση των περιφερειακών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Είναι τα πρώτα αμυντικά σχέδια που έχει καταρτίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα αντιδράσει σε μια ρωσική επίθεση, συμπλήρωσε ο Καβόλι.

Παρά το γεγονός πως η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ δεν κατονομάζει τη Ρωσία, η Μόσχα θεωρείται, σύμφωνα με ανώτατο στρατηγικό έγγραφο, ως η σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια των μελών της Συμμαχίας.

«Η άσκηση Steadfast Defender 2024 θα επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύσσει γρήγορα δυνάμεις από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη της συμμαχίας για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης», επισήμανε ο Καβόλι, κάνοντας λόγο για «προσομοίωση σύγκρουσης με έναν σχεδόν ομότιμο αντίπαλο».

Από τον Ψυχρό Πόλεμο άσκηση τέτοιου μεγέθους

Τελευταίες ασκήσεις παρόμοιου μεγέθους και κινητοποίησης ήταν η «Reforger», κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1988 με 125.000 συμμετέχοντες, καθώς και η «Trident Juncture» το 2018 με 50.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν στον σχεδιασμό κατά τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους το 2023, τερματίζοντας μια μακρά εποχή κατά την οποία το ΝΑΤΟ θεωρούσε ότι δεν χρειάζονται αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας.

Επισημαίνεται πως κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της άσκησης «Steadfast Defender», ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας.

Τέλος, σημαντικές τοποθεσίες των ασκήσεων θα είναι επίσης χώρες της Βαλτικής, οι οποίες θεωρούνται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από μια πιθανή ρωσική επίθεση, όπως η Γερμανία, η Νορβηγία και η Ρουμανία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή