Χιλή: Αναζητώντας τους «desaparecidos» του Πινοσέτ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Χιλή: Αναζητώντας τους «desaparecidos» του Πινοσέτ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Τα λείψανα των περισσότερων εκ των χιλιάδων αγνοουμένων της δικτατορικής περιόδου, των αποκαλούμενων desaparecidos, ακόμη δεν έχουν βρεθεί

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του «Συνεδρίου για το Μέλλον» στο Σαντιάγο, ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση των «εξαφανισμένων» (desaparecidos) θυμάτων της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, λίγες ημέρες πριν από την πεντηκοστή επέτειο του πραξικοπήματος σε βάρος του σοσιαλιστή Σαλβαντόρ Αλιέντε, ο Μπόριτς είχε ανακοινώσει σχέδιο για την αναζήτηση των παραπάνω από χιλίων αγνοουμένων. 

Οπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Χιλής στην EL PAÍS, οι Αρχές αναμένεται να αξιοποιήσουν δύο εργαλεία για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου: Από τη μία, τις δικαστικές έρευνες, που περιλαμβάνουν εκατομμύρια σελίδες. Από την άλλη, τα διοικητικά αρχεία των υποθέσεων που είναι διάσπαρτα σε κρατικούς φορείς

Πρόκειται ουσιαστικά για αρχεία από το «Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», το οποίο δημιουργήθηκε το 1997 και υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για προηγούμενες έρευνες που έχουν διενεργηθεί και για τους φακέλους που αποτέλεσαν τη βάση για την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Αλήθεια και τη Συμφιλίωση.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης των ερευνών, η Unsholster, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην επεξεργασία δεδομένων και την ανάπτυξη λογισμικών, έχει αναλάβει την ανάλυση των παραπάνω πληροφοριών που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Βασικό εργαλείο σε αυτό το έργο, η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

Χιλή: Αναζητώντας τους «desaparecidos» του Πινοσέτ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης-1
AP Photo/Esteban Felix

Ταυτόχρονα, στις έρευνες θα περιληφθούν και εκατοντάδες υποθέσεις που είχαν τεθεί στο αρχείο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και οι οποίες άνοιξαν, εν μέρει, εκ νέου από δικαστές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουίς Κορδέρο, επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες στα χέρια του κράτους οι οποίες, όμως, δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν χωρίς τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μάς επιτρέπει να μειώσουμε τα κενά της έρευνας χρησιμοποιώντας αλγόριθμους που μπορούν να διαβάσουν, για παράδειγμα, ημερομηνίες, ονόματα, μέρη», προσθέτει ο υπουργός.

Το Unsholster βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της προετοιμασίας του έργου, με καθοριστική παράμετρο τη μετατροπή των υφιστάμενων αρχείων σε δεδομένα τα οποία θα μπορούν να «διαβαστούν» από την τεχνητή νοημοσύνη. 

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της EL PAÍS, αν κάποιος διάβαζε καθεμία από αυτές τις σελίδες δυνατά και χωρίς να κατανοεί ή να συσχετίζει γεγονότα, πιθανότατα θα χρειαζόταν 27 χρόνια δουλειάς. Για αυτόν τον λόγο οι αλγόριθμοι που θα αξιοποιηθούν αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά στην οργάνωση και κατόπιν στη διασύνδεση δεδομένων από τα αρχεία των ερευνών. 

Από το πραξικόπημα που Πινοσέτ έχουν πια περάσει 50 χρόνια – και από το τέλος της δικτατορίας του άλλες περίπου δυόμισι δεκαετίες.

Ωστόσο τα λείψανα των περισσότερων εκ των χιλιάδων αγνοουμένων της δικτατορικής περιόδου, των αποκαλούμενων desaparecidos, ακόμη δεν έχουν βρεθεί. 

Πηγή: EL PAÍS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή