Ιαπωνία: Μη επανδρωμένο σκάφος προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι – «Ελέγχεται η κατάσταση»

Ιαπωνία: Μη επανδρωμένο σκάφος προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι – «Ελέγχεται η κατάσταση»

Κύριος στόχος είναι να δοκιμαστεί η νέα τεχνολογία προσεδάφισης που θα επιτρέπει στις μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι να προσεδαφίζονται «εκεί που θέλουμε και όχι εκεί που είναι εύκολο να προσεδαφιστούν»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το διαστημόπλοιό της βρίσκεται στο φεγγάρι, ωστόσο, εξακολουθεί να «ελέγχει την κατάστασή του».

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) προσσεληνώθηκε περίπου στις 17:20 ώρα Ελλάδας και επικοινώνησε με τον θάλαμο επιχειρήσεων, όμως τα ηλιακά πάνελ του δεν παράγουν ενέργεια, πιθανότατα επειδή δεν βρίσκονται υπό τη σωστή γωνία.

Εάν το SLIM προσεδαφιστεί με επιτυχία, η Ιαπωνία θα γίνει η πέμπτη χώρα που το επιτυγχάνει μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ενωση, την Κίνα και την Ινδία.

Κατά τη διαδικασία προσσελήνωσης, η ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) ανέφερε ότι όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου, ενώ αργότερα δήλωσε ότι το SLIM βρισκόταν στην επιφάνεια της Σελήνης, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν η προσεδάφιση ήταν επιτυχής.

Περίπου μισή ώρα μετά την υποτιθέμενη προσεδάφισή του, η JAXA δήλωσε ότι εξακολουθούσε να ελέγχει την κατάσταση.

«Το SLIM λειτουργεί μόνο με τη δική του μπαταρία και δίνουμε προτεραιότητα στη μεταφορά των δεδομένων του στη Γη», είπε ο Χιτόσι Κουνινάκα, ο επικεφαλής της JAXA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το SLIM είναι ένα ελαφρύ διαστημικό σκάφος, περίπου στο μέγεθος ενός επιβατικού οχήματος, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία για «προσεδάφιση ακριβείας».

Κύριος στόχος της αποστολής είναι να δοκιμαστεί η νέα τεχνολογία προσεδάφισης που θα επιτρέπει στις μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι να προσεδαφίζονται «εκεί που θέλουμε και όχι εκεί που είναι εύκολο να προσεδαφιστούν», δήλωσε η JAXA.

Εάν η προσεδάφιση στεφθεί με επιτυχία, το διαστημόπλοιο θα αναζητήσει στοιχεία για την προέλευση του φεγγαριού, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ορυκτών με τη χρήση ειδικής κάμερας.

Ιαπωνία: Μη επανδρωμένο σκάφος προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι – «Ελέγχεται η κατάσταση»-1
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Η αποστολή πραγματοποιείται μόλις 10 ημέρες μετά την αποτυχία μιας αποστολής από αμερικανική εταιρεία, όταν το διαστημόπλοιο παρουσίασε διαρροή καυσίμων, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση.

Επισημαίνεται πως το SLIM εκτοξεύθηκε με πύραυλο Mitsubishi Heavy H2A τον Σεπτέμβριο. Αρχικά τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και εισήλθε σε σεληνιακή τροχιά στις 25 Δεκεμβρίου.

Μεταφέρει δύο μικρούς αυτόνομους ανιχνευτές, τα οχήματα σεληνιακής περιήγησης LEV-1 και LEV-2 αντίστοιχα, τα οποία επρόκειτο να απελευθερωθούν από το σκάφος λίγο πριν από την προσεδάφιση.

Πολλαπλές αποτυχίες

Η Ιαπωνία ελπίζει ότι μια ενδεχόμενη επιτυχία θα βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης για τη διαστημική της τεχνολογία ύστερα από μια σειρά αποτυχιών.

Ενα διαστημόπλοιο που σχεδιάστηκε από ιαπωνική εταιρεία συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας προσσελήνωσης τον περασμένο Απρίλιο, ενώ και ένας νέος πύραυλος απέτυχε στην πρώτη του εκτόξευση τον Μάρτιο.

Στο ιστορικό των αποστολών της JAXA περιλαμβάνεται επίσης το διαστημόπλοιο Hayabusa 2, το οποίο, αφού εκτοξεύτηκε το 2014, αντιμετώπισε προβλήματα προσεδάφισης στον αστεροειδή Ryugu.

Ειδικοί λένε ότι μια επιτυχία της «προσεδάφισης ακριβείας» του SLIM, ειδικά στο φεγγάρι, θα ισχυροποιούσε το προφίλ της Ιαπωνίας, στον παγκόσμιο αγώνα της διαστημικής τεχνολογίας.

Η νησιωτική χώρα σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να στείλει έναν αστροναύτη στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της ΝASA, τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή