Ιορδανία: Το Ισραήλ αγνοεί όλο τον κόσμο με την άρνηση της λύσης των δύο κρατών

Ιορδανία: Το Ισραήλ αγνοεί όλο τον κόσμο με την άρνηση της λύσης των δύο κρατών

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για «ακραία ρατσιστική ατζέντα»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας άσκησε οξεία κριτική στο Ισραήλ τη Δευτέρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας για «ακραία ρατσιστική ατζέντα». Αγνοεί ολόκληρο τον κόσμο με την άρνησή της να αποδεχθεί λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε.

«Η μοναδική διέξοδος από αυτή τη μιζέρια είναι η λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι στους δημοσιογράφους στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Αγνοούν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και είναι καιρός ο κόσμος να πάρει θέση».

Σκληρή κριτική Μπορέλ στην τακτική του Ισραήλ

Σκληρή γλώσσα για την τακτική του Ισραήλ και τα αποτελέσματά της στη Γάζα χρησιμοποίησε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ νωρίτερα, λέγοντας ότι η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Στην πλέον αιχμηρή έως τώρα κριτική του κατά της τακτικής της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού στον επί τρεισήμισι μήνες πόλεμο στη Γάζα, ο Ισπανός πολιτικός χαρακτήρισε λανθασμένο τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ επιχειρεί να εξολοθρεύσει τη Χαμάς και τόνισε ότι πρέπει η συζήτηση πλέον να εστιαστεί στη λύση των δύο ξεχωριστών κρατών, ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού, την οποία απορρίπτει το Τελ Αβίβ.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε χειρότερο σημείο», επισήμανε ο κ. Μπορέλ.

«Στο εξής δεν θα κάνω λόγο για την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για τη διαδικασία επίλυσης στη βάση των δύο κρατών», τόνισε με έμφαση ο υπεύθυνος της Κομισιόν για τις εξωτερικές σχέσεις.

Πίεση για μία λύση δύο κρατών ασκείται και από την Ουάσιγκτον, στενό σύμμαχο του Ισραήλ.

Στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ Ισραήλ και Παλαιστινίων

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής βλέπουν σήμερα τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να μαίνεται.

Ο Ισραέλ Κατς και ο Ριάντ αλ Μάλικι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν –αντίστοιχα το πρωί και το απόγευμα, σύμφωνα με την προσωρινή ημερήσια διάταξη– στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα είναι αφιερωμένο κυρίως στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αν και προβλέπεται να αποτιμηθεί επίσης η κατάσταση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε σε γνώση αρκετών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζει πως στόχος-κλειδί είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».

Συμμετοχή Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου

Οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται επίσης να είναι παρόντες.

Ενόψει του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διένειμε στους 27 έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτης προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

Προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος

Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την Ε.Ε., τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.

Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με το κείμενο.

Το Ισραήλ απέρριψε όρους της Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε πάντως τους όρους της Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, με αντάλλαγμα κάποιο είδος ανακωχής.

Από τις 7 Οκτωβρίου που σημειώθηκε η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και τα αντίποινα κατά της Χαμάς στη Γάζα, περίπου 25.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή