Στόλτενμπεργκ: «Δεν υπάρχει επικείμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία προς χώρα του ΝΑΤΟ»

Στόλτενμπεργκ: «Δεν υπάρχει επικείμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία προς χώρα του ΝΑΤΟ»

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα πως δεν βλέπει οποιαδήποτε επικείμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία προς οποιοδήποτε μέλος της συμμαχίας, αλλά διατηρεί την αποτρεπτική ικανότητά του με τη μεγαλύτερη άσκηση εδώ και δεκαετίες που πρόκειται να αρχίσει αργότερα αυτή την εβδομάδα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα πως δεν βλέπει οποιαδήποτε επικείμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία προς οποιοδήποτε μέλος της συμμαχίας, αλλά διατηρεί την αποτρεπτική ικανότητά του με τη μεγαλύτερη άσκηση εδώ και δεκαετίες που πρόκειται να αρχίσει αργότερα αυτή την εβδομάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από περίπου μία εβδομάδα, η εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη απόρρητο έγγραφο, ανέφερε ότι το γερμανικό υπουργείο Αμυνας φέρεται να εξετάζει υποθετικό σενάριο κατά το οποίο η Ρωσία επιτίθεται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μέσα στο 2025. 

«Τα κάνουμε όλα αυτά για να εξασφαλίσουμε πως έχουμε έτοιμες τις δυνάμεις, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο εσφαλμένου υπολογισμού ή παρεξήγησης στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ και, όσο το κάνουμε αυτό, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον του εδάφους του ΝΑΤΟ», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η συμμαχία ανακοίνωσε εξάλλου πως υπέγραψε συμβόλαιο 1,1 δισ. ευρώ για πυρομαχικά πυροβολικού 155 χιλιοστών και πως μέρος των οβίδων θα δοθούν στην Ουκρανία, μετά τα παράπονα ότι έλλειψη πυρομαχικών εμποδίζει τις πολεμικές προσπάθειές της.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει γίνει μια μάχη πυρομαχικών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ σύνηψε τη συμφωνία για λογαριασμό συμμάχων, οι οποίοι είτε θα διοχετεύσουν τις οβίδες στην Ουκρανία είτε θα τις χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν ελλείψεις στα δικά τους οπλοστάσια. Η αγορά μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές.

Το συμβόλαιο αφορά την αγορά περίπου 220.000 οβίδων πυροβολικού και οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στα τέλη του 2025, δήλωσε στο Reuters νατοϊκός αξιωματούχος.

Τα πυρομαχικά θα προμηθεύσουν η γαλλική εταιρεία όπλων Nexter και η γερμανική Junghans, σύμφωνα με πηγή στη βιομηχανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή