Μεξικό: Σκληρές μάχες ανάμεσα σε καρτέλ – Εκατοντάδες φεύγουν από τα σπίτια τους

Μεξικό: Σκληρές μάχες ανάμεσα σε καρτέλ – Εκατοντάδες φεύγουν από τα σπίτια τους

Αντίπαλα καρτέλ μάχονται στα νότια της χώρας για τον έλεγχο των διαδρομών που χρησιμοποιούνται για διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 700 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο νότιο Μεξικό, καθώς αντίπαλα καρτέλ μάχονται για τον έλεγχο των διαδρομών που χρησιμοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών.

Στις μάχες εμπλέκεται το καρτέλ της Νέας Γενιάς του Χαλίσκο (CJNG), το οποίο προσπαθεί να αποσπάσει την περιοχή από το καρτέλ Σιναλόα. Εγκληματικές οργανώσεις όπως το CJNG και το καρτέλ Σιναλόα έχουν διεισδύσει στην περιοχή λόγω της εγγύτητάς της στα σύνορα με τη Γουατεμάλα και ως εκ τούτου των οδών διέλευσης των μεταναστών. 

Εν μέσω πυρών, ολόκληρες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και διέσχισαν την κοντινή λίμνη Ανγκοστούρα. Τοπικοί δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι τα χωριά τους έχουν μετατραπεί σε πόλεις-φαντάσματα. 

Οι κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο από την έξαρση της βίας είναι το Τσικομουσέλο και η Λα Κονκόρντια στην πολιτεία Τσιάπας. Ενδεικτικά, κάτοικοι του Τσικομουσέλο ανέφεραν ότι 20 άτομα (18 μέλη των καρτέλ και δύο ντόπιοι) σκοτώθηκαν σε μάχη στις 4 Ιανουαρίου. Σε ανακοίνωσή της, η εν λόγω κοινότητα περιέγραψε «τον πόνο που βλέπει σε παιδιά και νέους τα οποία τρέμουν από φόβο και αρρωσταίνουν από το γεγονός ότι πρέπει να ζήσουν αυτές τις τραυματικές εμπειρίες». 

Ο στρατός έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, με τους ντόπιους να λένε ότι πλέον βρίσκονται και σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των καρτέλ. 

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή