Αίγυπτος: Πούτιν και Σίσι εγκαινίασαν νέα μονάδα πυρηνικού σταθμού

Αίγυπτος: Πούτιν και Σίσι εγκαινίασαν νέα μονάδα πυρηνικού σταθμού

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, εγκαινίασαν σήμερα την κατασκευή μια νέας μονάδας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ντάμπαα της Αιγύπτου μέσω βιντεοσύνδεσης. 

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, θα έχει κόστος 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 gigawatts.

Οι δύο πρόεδροι εγκαινίασαν την κατασκευή της τέταρτης και τελευταίας μονάδας του πυρηνικού σταθμού, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας συνεχίζεται και αναπτύσσεται. Η Αίγυπτος είναι ένας στενός φίλος μας και στρατηγικός εταίρος», είπε ο Πούτιν. «Η εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα […] είναι σημαντική για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο Σίσι.

Η Αίγυπτος η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από ένα πληθυσμό 105 εκατομμυρίων κατοίκων, προσβλέπει στο να καταστεί ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος που θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικές χώρες και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών.

Από τότε που ο Σίσι έγινε πρόεδρος το 2014 η χώρα ανέπτυξε μια πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος από το περασμένο καλοκαίρι καθώς οι καύσωνες αύξησαν τη ζήτηση για ψύξη. Η παραγωγή φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης μειωθεί και η Αίγυπτος καταφεύγει στην καύση πιο ρυπογόνου μαζούτ σε ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Προσπαθεί ακόμα να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που είναι μια σημαντική πηγή του δυσεύρετου ξένου συναλλάγματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή