Ισχυρό πλήγμα για τις γειτονικές του Ισραήλ οικονομίες

Ισχυρό πλήγμα για τις γειτονικές του Ισραήλ οικονομίες

Κατακόρυφη πτώση του τουρισμού σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία — Ανω των 10 δισ. δολ. οι επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή για τις τρεις χώρες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι στιγμής παραμένει περιορισμένος ο αντίκτυπος που έχει στην παγκόσμια οικονομία ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά οι γειτονικές στο Ισραήλ χώρες έχουν ήδη πληγεί. Η παραγωγή πετρελαίου και οι τιμές του «μαύρου χρυσού», που αποτελούν καθοριστικό μοχλό αύξησης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας αλλά και του πληθωρισμού παγκοσμίως, έχουν επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα. Ο τουρισμός έχει επίσης επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Κατάρ. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις γειτονικές στο Ισραήλ χώρες, που έχουν πληγεί οικονομικά.

Για την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Ιορδανία το πλήγμα είναι μεγάλο καθώς, σύμφωνα με υπολογισμούς του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οι τρεις χώρες έχουν χάσει 10,3 δισ. δολ., που ισοδυναμούν με το 2,3% του αθροιστικού ΑΕΠ τους. Κυρίως ο λόγος είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός σε αυτές τις χώρες, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει από 35% έως 50% και σημείωσε κατακόρυφη πτώση. Οπως επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της η εν λόγω υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, «η ανθρώπινη ανάπτυξη ενδέχεται να υποχωρήσει κατά δύο ή τρία χρόνια στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στον Λίβανο», δεδομένου ότι θα υπάρξουν κύματα προσφύγων, αύξηση του δημοσίου χρέους και πτώση σε εμπόριο και τουρισμό, που αποτελεί καίρια πηγή εσόδων, συναλλάγματος και απασχόλησης για τις τρεις χώρες.

Οι εκτιμήσεις αυτές απηχούν εκείνες του ΔΝΤ, που προ ημερών τόνισε ότι σίγουρα θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη στις χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ. Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς βρήκε τις χώρες της περιοχής με αποδυναμωμένες οικονομίες. Η οικονομική δραστηριότητα σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική ήταν ήδη σε πτωτική πορεία, με την ανάπτυξη να έχει μειωθεί στο 2% το 2023, όταν το αμέσως προηγούμενο έτος είχε φθάσει στο 5,6%.

Ειδικότερα ο Λίβανος βυθιζόταν ήδη σε μια κρίση που η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει «μια από τις χειρότερες στον κόσμο εδώ και ενάμιση αιώνα». Η Αίγυπτος, άλλωστε, βρισκόταν ήδη στα πρόθυρα χρεοκοπίας, καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την άνοδο του κόστους των βασικών ειδών, όπως τα δημητριακά και τα καύσιμα, από την πτώση των τουριστικών εσόδων και των επενδύσεων που προκάλεσε η πανδημία. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του ΔΝΤ, η αβεβαιότητα για την έκβαση του πολέμου διαβρώνει καθημερινά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε Ιορδανία, Λίβανο και Αίγυπτο και αυτή η αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών και των επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή