Νέα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη

Νέα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη

Τα δύο πλήγματα είχαν στόχο πυραύλους που οι Χούθι είχαν στρέψει προς την Ερυθρά Θάλασσα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως διεξήγαγαν χθες τη νύχτα προς τα ξημερώματα ακόμη δύο πλήγματα εναντίον των Χούθι της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως βομβάρδισαν στο έδαφος πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που οι αντάρτες είχαν στρέψει προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη προκειμένου να «προστατεύσουν» τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν από τις επιθέσεις των ανταρτών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται προσκείμενοι στο Ιράν, σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, περί τις 02.30 (ώρα Σανάα· 01.30 ώρα Ελλάδας), «έπληξαν δύο πυραύλους κατά πλοίων των Χούθι, που ήταν στραμμένοι προς τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η επιχείρηση διεξήχθη για την αποτροπή του «άμεσου κινδύνου για τα εμπορικά πλοία και τα σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή», πρόσθεσε. Η Ουάσιγκτον επιμένει από την αρχή των βομβαρδισμών πως ο χαρακτήρας τους είναι αμυντικός.

Οι Χούθι απειλούν πως θα ανταποδώσουν

Τη Δευτέρα το βράδυ, οι ΗΠΑ, σε εκείνη την περίπτωση μαζί με τη Βρετανία, βομβάρδισαν οκτώ εγκαταστάσεις των Χούθι, με τους τελευταίους να διαμηνύουν πως θα ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Οι Χούθι πολλαπλασίασαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, καθιστώντας πιο χρονοβόρες και δαπανηρές τις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι αντάρτες, που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Υεμένης, χώρας εμπόλεμης επί περίπου μία δεκαετία, λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ ή «συνδέονται» με αυτό, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο υπό πολιορκία του Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζουν σθεναρά οι ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT