Δεν υπάρχει «καμία περίπτωση» ο Πούτιν να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, λέει Λιθουανός στρατηγός

Δεν υπάρχει «καμία περίπτωση» ο Πούτιν να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, λέει Λιθουανός στρατηγός

«Φέτος ή το 2025, η πιθανότητα ή ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά χαμηλή», δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Λιθουανίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων περί μιας ενδεχόμενης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στο ΝΑΤΟ, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Λιθουανίας διατηρεί την ψυχραιμία του.

«Φέτος ή το 2025, η πιθανότητα ή ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είναι πολύ χαμηλή, εξαιρετικά χαμηλή», δήλωσε ο στρατηγός Βαλντεμάρας Ρούψις, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τον Λιθουανό στρατηγό, όσα ισχύουν σήμερα δεν αποκλείεται, βέβαια, μελλοντικά να αλλάξουν, αλλά επί του παρόντος οι ρωσικές δυνάμεις είναι πλήρως δεσμευμένες στην Ουκρανία και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αποτελέσουν άμεση απειλή για τους νατοϊκούς συμμάχους στην Ευρώπη.

Από τη Σουηδία ως τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, έχει αρχίσει να συζητιέται δημοσίως τελευταία, προκαλώντας ανησυχία, το ενδεχόμενο μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά χώρας του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας, Καρλ Οσκαρ Μπόλιν, δήλωσε προ ημερών ότι «θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία».

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε, από την πλευρά του, ότι μια ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά χώρας του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα πέντε με οκτώ χρόνια.

Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, δήλωσε ότι ένας πραγματικός πόλεμος θα πρέπει να θεωρείται πιθανός.

Ο Λιθουανός στρατηγός Βαλντεμάρας Ρούψις έχει, ωστόσο, διαφορετική άποψη. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστηρίζει ότι δημιουργείται σύγχυση όταν πολιτικοί επιχειρούν να δώσουν δημόσια συμβουλές επί στρατιωτικών θεμάτων.

Επί του πρακτέου πάντως, οι χώρες της Βαλτικής δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια ούτε επαναπαύονται. Αντιθέτως, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία συμφώνησαν, την περασμένη εβδομάδα, να δημιουργήσουν μια κοινή αμυντική ζώνη στα σύνορά τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή