Χαμάς: Θα τηρήσουμε εκεχειρία αν το Διεθνές Δικαστήριο τη ζητήσει και το Ισραήλ τη σεβαστεί

Χαμάς: Θα τηρήσουμε εκεχειρία αν το Διεθνές Δικαστήριο τη ζητήσει και το Ισραήλ τη σεβαστεί

Το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσει την Παρασκευή την απόφασή του για την κατηγορία ότι το Ισραήλ διεξάγει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς δεσμεύτηκε να τηρήσει μια εκεχειρία αν τη ζητήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπό τον όρο το Ισραήλ να τη σεβαστεί επίσης.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσει την Παρασκευή την απόφασή του σε σχέση με τα επείγοντα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Το δικαστήριο θα μπορούσε επίσης να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα, η οποία άρχισε μετά τη μαζική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

«Εάν το Διεθνές Δικαστήριο ζητήσει μια εκεχειρία, το κίνημα της Χαμάς θα τη σεβαστεί όσο ο εχθρός θα κάνει το ίδιο», δήλωσε σήμερα το βράδυ η Χαμάς σε ανακοίνωση.

Η Νότια Αφρική προσέφυγε τον περασμένο μήνα επειγόντως στο δικαστήριο, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, που υπογράφηκε το 1948, μετά το Ολοκαύτωμα. Η Πρετόρια θέλει το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει «προσωρινά μέτρα», έκτακτα διατάγματα για την προστασία των Παλαιστινίων της Γάζας κατά ενδεχόμενων παραβιάσεων της συνθήκης.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών, είναι νομικά δεσμευτικές και οριστικές. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έχει κανέναν τρόπο να τις επιβάλει. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήδη ξεκαθάρισε ότι δεν θα αισθανθεί υποχρεωμένος να ακολουθήσει την απόφαση του Δικαστηρίου. 

Το δικαστήριο θα αποφανθεί μόνο επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής για τη λήψη έκτακτων μέτρων, και όχι για το αν το Ισραήλ διαπράττει πράγματι γενοκτονία – αυτό θα μπορούσε πάρει χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT