Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή: Το ρίσκο ενός ατυχήματος

Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή: Το ρίσκο ενός ατυχήματος

Λεπτή άσκηση ισορροπίας ΗΠΑ και Ιράν στη Μέση Ανατολή – Η δύσκολη θέση του Μπάιντεν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, δύο είναι οι σταθερές στην εξίσωση της μεσανατολικής κρίσης. Το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να διακόψει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα και οι δύο «επόπτες» της περιοχής, οι ΗΠΑ και το Ιράν, αποφεύγουν επιμελώς να συγκρουστούν ευθέως. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν ευλόγως στο συμπέρασμα ότι η Τεχεράνη εξυπηρετείται από τις ενέργειες των εταίρων της. Η Χεζμπολάχ κάνει δύσκολη τη ζωή του Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο και οι Χούθι ταράζουν τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας, την ώρα που οι ιρανικές δυνάμεις διατρανώνουν με κάθε ευκαιρία την παρουσία τους σε Ιράκ και Συρία. Ο λεγόμενος «άξονας της αντίστασης» δημιουργεί επιπλοκές στο δυτικό σύστημα επιρροής, ασκώντας πιέσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Oμως, μέχρι στιγμής, το Ιράν εξαντλεί τα περιθώρια χωρίς να διακινδυνεύει μια γενικευμένη σύρραξη. Εξ ου και ο διαδεδομένος σχολιασμός των διεθνών αναλυτών για «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Οι μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράν επιθυμεί να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Δύση. Παρά το γεγονός ότι φέρεται να στηρίζει σταθερά τους Χούθι, παρέχοντας οπλισμό και επικροτώντας τη ζέση τους. Θεωρούν μάλιστα ότι η Τεχεράνη δεν έχει ζητήσει τις συστηματικές επιθέσεις στα εμπορικά πλοία. Εξάλλου, οι Χούθι αποτελούν μια ανεξάρτητη δύναμη και το Ιράν δεν έχει απαραίτητα την εικόνα για τις καθημερινές τους κινήσεις. Ομως αυτό γεννά και το ερώτημα κατά πόσον το Ιράν μπορεί να ελέγχει τους Χούθι θέτοντας όρια στη δράση τους.

Διπλωμάτες στη Δύση φοβούνται τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, το οποίο παραμονεύει ούτως ή άλλως όσο διατηρείται η αστάθεια. Πόσο μάλλον αν υπάρξουν αναπάντεχες απώλειες ή θύματα στις τάξεις των δυνάμεων τις οποίες έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στην περιοχή. Οι πιο καχύποπτοι επισημαίνουν ακόμη και τον κίνδυνο το Ισραήλ να προβεί σε ενέργειες οι οποίες θα ανεβάσουν το θερμόμετρο και θα σύρουν τις ΗΠΑ σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σημειωτέον ότι το Ισραήλ από τη μία αποφεύγει έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, από την άλλη δεν διστάζει να εξοντώνει όταν μπορεί διοικητικά στελέχη της, φλερτάροντας με το σενάριο μιας δυναμικής αντίδρασης της οργάνωσης. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν εξάλλου ότι το Ισραήλ, αφού ολοκληρώσει την επιχείρηση στη Γάζα, θα μετατοπίσει το ενδιαφέρον του σε μια αποφασιστική διαχείριση των απειλών απέναντι στη Χεζμπολάχ, ακόμη και το Ιράν.

Σε ένα εκλογικό έτος που σηματοδοτεί μια πολιτική μάχη με αμφίρροπο αποτέλεσμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται μάλλον σε δύσκολη θέση. Αν δεν τηρήσει μια δυναμική στάση απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, θα εμφανιστεί αδύναμος στο εκλογικό σώμα. Αν, αντιθέτως, κλιμακώσει την ένταση, θα κατέβει στις εκλογές με έναν επιπλέον πόλεμο στις βαλίτσες του.

Τα πυρηνικά όπλα

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός Τύπος επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει αυξήσει δραστικά το ουράνιο τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι αναβαθμίζει τις δυνατότητες για πυρηνικά όπλα, ένα θέμα που θεωρητικά αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ανάληψη δυνητικής στρατιωτικής δράσης με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το σενάριο που απεύχονται οι πιο ανήσυχοι αναλυτές είναι το λάθος στραβοπάτημα τη λάθος στιγμή, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο με επώδυνες συνέπειες. Γι’ αυτό και θεωρείται επικίνδυνο να παρατείνεται ο πόλεμος στη Γάζα χωρίς να αποσαφηνίζονται οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα της επιχείρησης. Τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή διαμορφώνουν μια μορφή ρουτίνας η οποία δεν ωφελεί τη διεθνή ασφάλεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT