Κομισιόν: Πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου για Ισραήλ

Κομισιόν: Πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου για Ισραήλ

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ έδωσε εντολή στο Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των προσωρινών μέτρων -μετά την απόφαση σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη– που πρότεινε η Νότια Αφρική για το Ισραήλ αναμένει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τονίζεται ότι «λαμβάνουμε υπόψη μας τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για έκτακτα προσωρινά μέτρα». 

«Η Ε.Ε. επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη στήριξή της προς το Διεθνές Δικαστήριο, το βασικό δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών» σημειώνει η ανακοίνωση για να προσθέσει ότι «οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές προς τα μέρη και πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές», υπογραμμίζεται. 

«Η Ε.Ε αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι «το δικαίωμα κάθε διαδίκου να προβάλλει επιχειρήματα σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το παραδεκτό ή την ουσία παραμένει ανεπηρέαστο από τη σημερινή απόφαση σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για την αναγραφή προσωρινών μέτρων». 

Για κατηγορίες εναντίον UNRWA

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε σε παρέμβαση σε σχέση με τις καταγγελίες περί ανάμειξης υπαλλήλων της UNRWA στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γι’ αυτές τις καταγγελίες», τόνισε. 

«Η Ε.Ε επαναλαμβάνει την έντονη καταδίκη της για τις επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες δεν έχουν καμία δικαιολογία», επισημαίνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. 

Προσθέτει ωστόσο ότι «η UNRWA διαδραματίζει ζωτικό ρόλο εδώ και πολλά χρόνια στην υποστήριξη ευάλωτων Παλαιστίνιων προσφύγων στην πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η υγεία και αποτελεί κρίσιμο εταίρο της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε».

Για τον λόγο αυτό στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «είμαστε σε επαφή με την UNRWA, αναμένουμε να παρέχει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τους ισχυρισμούς και να λάβει άμεσα μέτρα κατά του εμπλεκόμενου προσωπικού». 

Πάντως, η Ε.Ε. δεν θα πάρει παρόμοια μέτρα με τις ΗΠΑ, καθώς πρώτα «η Κομισιόν θα αξιολογήσει τα περαιτέρω βήματα και θα αντλήσει διδάγματα βάσει του αποτελέσματος της πλήρους και ολοκληρωμένης έρευνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT