«Πυρηνική λύση» κατά Ουγγαρίας από Ε.Ε.

«Πυρηνική λύση» κατά Ουγγαρίας από Ε.Ε.

Λόγω του βέτο στη βοήθεια για Ουκρανία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ρολόι μετράει αντίστροφα για το κρίσιμο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο), που περιλαμβάνει και το πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία το οποίο συνεχίζει να μπλοκάρει η Ουγγαρία. Παρά το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων με Ούγγρους ομολόγους τους –που άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας για άρση του αδιεξόδου, το οποίο δημιουργήθηκε στο περασμένο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου–, ο Ούγγρος πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τα «παζάρια» έως το τέλος. Την προηγούμενη φορά, άλλωστε, με αυτή την τακτική εκβιασμών ο Βίκτορ Ορμπαν κατόρθωσε, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, την αποδέσμευση «παγωμένων» κεφαλαίων από πλευράς Κομισιόν, ύψους 10,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα περιθώρια κατευνασμού προς τη Βουδαπέστη έχουν πλέον εξαντληθεί, με κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να εισηγούνται πλέον σενάριο ενεργοποίησης του άρθρου 7, παράγραφος 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Eνωσης, του «πυρηνικού όπλου τους» σύμφωνα με το Politico. Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι το σενάριο όντως βρίσκεται στο τραπέζι και αφορά την ενεργοποίηση της πιο σοβαρής πολιτικής κυρώσεων κατά κράτους-μέλους της Ε.Ε., το οποίο οδηγεί σε αναστολή δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο.

Είχε προηγηθεί, μάλιστα, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, που ζήτησε από το Συμβούλιο να μην «ενδώσει στον εκβιασμό του Oρμπαν», ενώ καταδίκασε τη στάση του κατά της αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά η Βουδαπέστη επιμένει το προτεινόμενο «πακέτο» 50 δισ. προς το Κίεβο να δοθεί εκτός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. «Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, ας το κάνουμε εκτός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε ετήσια βάση! Αυτή είναι η μόνη δημοκρατική θέση», σχολίασε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε ανάρτησή του πριν από λίγες ημέρες στην πλατφόρμα Χ. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι «η Ε.Ε. θα βρει, αν χρειαστεί, έναν τρόπο να παρακάμψει το βέτο του Βίκτορ Oρμπαν και να εγκρίνει το ειδικό ταμείο ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία».

Στο τραπέζι αναστολή δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο, αν επιμείνει στο βέτο για την ουκρανική βοήθεια.

Η πιθανότητα ενεργοποίησης του άρθρου 7 δεν βρίσκει πάντως ανταπόκριση σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εξηγώντας στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφέρει ότι κάποιες χώρες ανησυχούν πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και κάποια στιγμή να αφορά και τις ίδιες, για περιπτώσεις παραβιάσεων κράτους δικαίου. Ετερος συνάδελφός του εξηγεί ότι φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να έχουν «μοιραστεί ρόλοι», με τη Γερμανία και τη Γαλλία να παίζουν «τον κακό και τον καλό αστυνομικό, αντίστοιχα». Το Παρίσι άλλωστε εκτιμά πως η τακτική του κατευνασμού είναι προτιμότερη, γι’ αυτό διεξάγει αυτή την περίοδο ξεχωριστές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την Ουγγαρία προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Υπομονή Στόλτενμπεργκ

Υπομονή επιδεικνύει από την πλευρά του και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με τη μη επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία από το ουγγρικό Κοινοβούλιο. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς σχετικά, ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας –αφού ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο που υπέγραψε προχθές το σχετικό πρωτόκολλο– ανέφερε ότι έχει ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ούγγρο πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η κύρωση του πρωτοκόλλου θα περάσει από το Κοινοβούλιο μόλις συγκληθεί ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT