Στο τραπέζι σχέδιο της Ε.Ε. για οικονομική «ασφυξία» της Ουγγαρίας

Στο τραπέζι σχέδιο της Ε.Ε. για οικονομική «ασφυξία» της Ουγγαρίας

Ο Ορμπαν εμφανίζεται εκ νέου έτοιμος να «τινάξει στον αέρα» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πακέτο των 50 δισ. στην Ουκρανία

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» βρίσκεται πλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της Ουγγαρίας, προκειμένου να καμφθεί το βέτο του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν και να εξασφαλιστεί ομοφωνία για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει και την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη.

Στις απειλές ενεργοποίησης του άρθρου 7 της συνθήκης της Ε.Ε. εναντίον της Βουδαπέστης, που θα μπορούσε να της αφαιρέσει ακόμη και το δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο, προστέθηκε χθες έγγραφο σχεδίου οικονομικής «ασφυξίας» της Ουγγαρίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, το συμβούλιο εξετάζει τρόπους προκειμένου να «στοχεύσει εναντίον των οικονομικών αδυναμιών της Ουγγαρίας» βάσει του υψηλού πληθωρισμού και του κόστους χρέους της. Επί της ουσίας, προτείνεται «πάγωμα» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας, κάτι που θα επιφέρει μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα με επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης.

Το έγγραφο –σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο– προετοιμάστηκε ως σημείωμα από τη γενική γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «υπ’ ευθύνη της και περιγράφει την κατάσταση της ουγγρικής οικονομίας». Το θέμα αναμενόταν να απασχολήσει τους μόνιμους αντιπροσώπους της Ε.Ε. χθες το βράδυ, αφού η Ουγγαρία εμφανίστηκε εκ νέου έτοιμη να «τινάξει στον αέρα» το επικείμενο συμβούλιο.

Σχολιάζοντας τη διαρροή του εγγράφου, ο Μπάλας Ορμπαν, ο πολιτικός διευθυντής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού, κατηγόρησε την Ε.Ε. για εκβιασμό. «Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν εκβιασμό εναντίον της Ουγγαρίας», ανέφερε στην πλατφόρμα X. Επιβεβαίωσε επίσης δημοσιεύματα ότι η κυβέρνησή του κατέθεσε πρόταση, όπου εμφανίζεται πρόθυμη να χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για το πακέτο ενίσχυσης της Ουκρανίας και, μάλιστα, να εκδοθεί κοινό χρέος ώστε να χρηματοδοτηθεί, εάν προστεθούν οι ανησυχίες της Βουδαπέστης. Συνεργάτες του Ορμπαν ισχυρίζονται ότι θα στηρίξουν το σχέδιο των 50 δισ. εάν δοθεί η δυνατότητα ετήσιας αναθεώρησής του, που απορρίπτεται από τους «26».

«Κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν θέλει να εμπλακεί σε μια κατάσταση όπου κάθε χρόνο θα πρέπει η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία να γίνεται αντικείμενο έγκρισης με ομοφωνία», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι μια ομόφωνη συμφωνία την Πέμπτη είναι εφικτή, αλλά, εάν χρειαστεί, «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τους 26». Τα κράτη-μέλη θέλουν να αποφύγουν την εξαίρεση της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καθώς θα απαιτούσε επικύρωσή της από εθνικά κοινοβούλια, κάτι που θα σήμανε περισσότερες καθυστερήσεις. «Γνωρίζουμε ότι ένα σχέδιο Β θα απαιτούσε από κράτη-μέλη –όπως η Γερμανία– να περάσουν το πακέτο ενίσχυσης στο κοινοβούλιο, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αποδεχθούμε, εάν είναι η μόνη επιλογή», επισήμανε η ίδια πηγή, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει μια δυναμική «26» εναντίον ενός.

Η διαπίστωση αυτή προκαλεί, ωστόσο, ερωτήματα για το επιχείρημα που προβάλλει ο Σαρλ Μισέλ για την παραμονή στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έως το τέλος της θητείας του. Εξηγώντας στην «Κ» τους λόγους –που δεν θα κατέβει τελικά υποψήφιος στις ευρωεκλογές– πηγή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε ότι το «διακύβευμα της ενότητας» μεταξύ των «27» έπαιξε καθοριστικό ρόλο, μια και θα λειτουργούσε επιβαρυντικά και για την υποψηφιότητά του. Η αιφνιδιαστική απόφαση του Φιλελεύθερου Σαρλ Μισέλ την περασμένη Παρασκευή –που αντιμετωπίστηκε πάντως με «συλλογική ανακούφιση» από τους «27»– ενδεχομένως να ελήφθη λόγω της νέας επικεφαλής και ανερχόμενης πολιτικού στην ευρωομάδα των Φιλελεύθερων (Renew) Βαλερί Αγιέ στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς δεν θα του επέτρεπε να διεκδικήσει την ίδια θέση, αλλά και της προσδοκίας ότι ίσως η «θυσία» του τελικά να ανταμειφθεί με άλλο ανώτατο ευρωπαϊκό πόστο από τους «27».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή