Ποιοι ήταν οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Ιορδανία

Ποιοι ήταν οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Ιορδανία

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση και το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η επιδρομή φέρει τα «ίχνη» της Χεζμπολάχ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Ιορδανία την Κυριακή.

Ο Ουίλιαμ Τζέρομ Ρίβερς, 46 ετών, ο Κένεντι Λάντον Σάντερς, 24 ετών, και η Μπρέονα Αλεξόντρια Μόφετ, 23 ετών, σκοτώθηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τη μονάδα στέγασής τους.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση και το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η επιδρομή φέρει τα «ίχνη» της Χεζμπολάχ.

«Δεν θέλουμε πόλεμο με το Ιράν»

Το Πεντάγωνο επανέλαβε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα αναλάβουμε δράση και θα απαντήσουμε σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση φέρεται να είναι ιρανικής κατασκευής.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το CBS, επρόκειτο για ένα «είδος μη επανδρωμένου αεροσκάφους Shahed» που το Ιράν προμηθεύει στη Ρωσία.

Το Ιράν αρνήθηκε τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι υποστήριξε μαχητικές ομάδες που κατηγορούνται για την επίθεση.

Η επίθεση στον «Πύργο 22»

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι τρεις στρατιώτες που σκοτώθηκαν το πρωί της Κυριακής προέρχονταν από εφεδρική μονάδα του στρατού που εδρεύει στο Φορτ Μουρ, στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε στο Ρουκμπάν, στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε βάση γνωστή ως «Πύργος 22».

Περισσότεροι από 40 στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το μη επανδρωμένο σύστημα έπληξε τη μονάδα στην οποία βρίσκονταν το πρωί της Κυριακής.

Το σύστημα αεράμυνας ήταν απενεργοποιημένο στον «Πύργο 22» την ώρα της επίθεσης, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, επειδή το εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έφτασε την ίδια ώρα με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επέστρεφε.

Πρόσθεσαν ότι οι στρατιώτες στην αεροπορική βάση βρίσκονταν ακόμη στους κοιτώνες τους όταν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε.

Το Ιράν αρνείται εμπλοκή

Το Ιράν αρνήθηκε ότι έπαιξε ρόλο στην υποστήριξη ομάδων που θεωρούνται ύποπτες για την επίθεση.

Ο Νάσερ Καναανί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «δεν εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων των ομάδων αντίστασης» σχετικά με το πώς επιλέγουν να «υπερασπιστούν τους Παλαιστινίους ή τις χώρες τους».

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν Εσμαήλ Χατίμπ δήλωσε ότι οι περιφερειακές ένοπλες ομάδες που συντάσσονται με το Ιράν απαντούν στους «Αμερικανούς επιτιθέμενους» κατά τη δική τους κρίση.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίν Σινγκ δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από οργάνωση ενόπλων που υποστηρίζεται από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και είχε τα «ίχνη» της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η ευθύνη για την επίθεση

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ υποστήριξε ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Η οργάνωση-ομπρέλα εμφανίστηκε στα τέλη του 2023. Αποτελείται από οργανώσεις ενόπλων που συνδέονται με το Ιράν και δραστηριοποιούνται στο Ιράκ. Εχει αναλάβει την ευθύνη και για άλλες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο τρεις αμερικανικές βάσεις στη Συρία. Ωστόσο, το Ρουκμπάν βρίσκεται στην ιορδανική πλευρά των συνόρων με τη Συρία. Η οργάνωση ανακοίνωσε επίσης ότι στοχοθέτησε ισραηλινή πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή