Ερευνα του Πανεπιστημίου της Αλμερία, στη νότια Ισπανία, έδειξε πρόσφατα ότι η χρήση φούρνου μικροκυμάτων για τρόφιμα όπως πατάτες και άλλα λαχανικά συσκευασμένα σε πλαστικά σακουλάκια, που θεωρούνται κατάλληλα για τις συσκευές αυτές, μεταφέρει μικροσωματίδια πλαστικού στα τρόφιμα.
Πολλά σούπερ μάρκετ διαθέτουν τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε ειδικά σακουλάκια τα οποία μπαίνουν απευθείας στους φούρνους μικροκυμάτων για ψήσιμο εντός δευτερολέπτων.
Η διαδικασία αυτή εντοπίστηκε μέσω μοριακής εξέτασης ότι μεταφέρει μικροσωματίδια πολυπροπυλενίου στην επιφάνεια της πατάτας η οποία στη συνέχεια τα απορροφά και καταναλώνονται από τον άνθρωπο.
Τέτοια τρόφιμα φθάνουν στον τελικό καταναλωτή προμαγειρεμένα, με την ένδειξη ότι δεν χρειάζεται να μεταφερθούν σε σκεύος για να ζεσταθούν πριν καταναλωθούν, αρκεί η αναθέρμανσή τους στη συσκευασία τους.
Διατροφικός κίνδυνος;
Οι επιστήμονες που διηύθηναν τη σχετική έρευνα τονίζουν προς τους καταναλωτές ότι θα πρέπει να αφαιρούν τη συσκευασία πριν την αναθέρμανση στον φούρνο μικροκυμάτων, τοποθετώντας τα λαχανικά σε άλλο σκεύος εντός της συσκευής, διαφορετικά θα καταναλώνουν και πλαστικό μαζί με τις πατάτες, τα λάχανα ή τα μίγματα λαχανικών που αγοράζουν.
Οι συνέπειες της κατανάλωσης του πλαστικού αυτού παραμένουν άγνωστες, παραδέχονται οι επιστήμονες του ισπανικού πανεπιστημίου. Ωστόσο εντοπίστηκε ότι στην πατάτα δημιουργείται μια πρόσθετη ουσία που οι ερευνητές αποκάλεσαν HMPP-μαλτόζη, και είναι δυνητικά τοξική.
Παρατηρείται από τους επιστήμονες ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον η ουσία αυτή μπορεί να είναι βλαβερή για τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως οι καταναλωτές οφείλουν να ενημερωθούν γι’ αυτό.
Πηγή: El Pais