Πακιστάν: Δέκα χρόνια φυλακή στον πρώην πρωθυπουργό για «διαρροή κρατικών μυστικών»

Πακιστάν: Δέκα χρόνια φυλακή στον πρώην πρωθυπουργό για «διαρροή κρατικών μυστικών»

Ο Ιμράν Χαν, ο οποίος ανατράπηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους το 2022, εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης τριών ετών μετά την καταδίκη του για διαφθορά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης για διαρροή κρατικών μυστικών.

Ο Χαν, ο οποίος ανατράπηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους το 2022, εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης τριών ετών μετά την καταδίκη του για διαφθορά.

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει όλες τις κατηγορίες εναντίον του πολιτικά υποκινούμενες.

Η καταδίκη του έρχεται μία εβδομάδα πριν από τις γενικές εκλογές, στις οποίες του έχει απαγορευτεί να είναι υποψήφιος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί, αντιπρόεδρος του κόμματος του Χαν, καταδικάστηκε επίσης σε δέκα χρόνια φυλάκισης από το ειδικό δικαστήριο.

«Ξένη συνωμοσία»

Η υπόθεση αφορά υποτιθέμενη διαρροή μυστικής διπλωματικής αλληλογραφίας που είχε αποσταλεί από τον πρέσβη του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον στο Ισλαμαμπάντ όταν ο Χαν ήταν πρωθυπουργός.

Σχετίζεται με την εμφάνισή του σε συγκέντρωση τον Μάρτιο του 2022, ένα μήνα πριν ο πρώην παίκτης του κρίκετ εκδιωχθεί από την εξουσία με ψήφο δυσπιστίας. Ο Ιμράν Χαν εμφανίστηκε στο κοινό του κρατώντας έγγραφο που, όπως ισχυρίστηκε, αποκάλυπτε ξένη συνωμοσία εναντίον του.

Το έγγραφο, κατά τον ίδιο, ανέφερε πως «όλα θα συγχωρεθούν αν ο Ιμράν Χαν απομακρυνθεί από την εξουσία». Δεν κατονόμασε τη χώρα, ωστόσο, στη συνέχεια άσκησε έντονη κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διπλωματική «ζημιά»

Η εισαγγελία ανέφερε ότι οι ενέργειες του Χαν ισοδυναμούν με διαρροή διαβαθμισμένου εγγράφου και ότι ήταν επιβλαβείς για τις διπλωματικές σχέσεις. Η τελευταία κατηγορία μπορεί να οδηγήσει σε ισόβια κάθειρξη ή ακόμη και στη θανατική ποινή.

Η υπόθεση εκδικάζεται τους τελευταίους μήνες σε ειδικό δικαστήριο που έχει συσταθεί εντός της φυλακής όπου ο Χαν κρατείται από τον Αύγουστο. Δεν επετράπη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να παραστούν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δικαστής είχε πρόσφατα λάβει εντολή να επισπεύσει τη δίκη.

Απόφαση «παρωδία»

Το κόμμα του Χαν ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση του δικαστηρίου και την αποκάλεσε παρωδία.

Οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Φεβρουαρίου, εν μέσω καταγγελιών ότι οι Αρχές εμποδίζουν το κόμμα του Χαν να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία. Ο Χαν αντιμετωπίζει δεκάδες άλλες κατηγορίες σε νομικές υποθέσεις σε βάρος του.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή