Γιατί διαδηλώνουν οι Ευρωπαίοι αγρότες

Γιατί διαδηλώνουν οι Ευρωπαίοι αγρότες

Από τη Γαλλία και το Βέλγιο ως τη Γερμανία, οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους στήνοντας οδοφράγματα. Πώς επηρεάζουν το «κλίμα» οι επιδοτήσεις στα καύσιμα, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οι ευρωεκλογές που έπονται

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γάλλοι αγρότες συρρέουν στο Παρίσι με σκοπό να πάρουν μέρος σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο Ατάλ δεσμεύτηκε, την περασμένη εβδομάδα, να παγώσει τους φόρους στα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα τρακτέρ (φόρους οι οποίοι επρόκειτο να αυξηθούν στη Γαλλία σύμφωνα με τα μέχρι πρότινος δεδομένα), να περιορίσει τη γραφειοκρατία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες και να επιταχύνει τις πληρωμές που γίνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξαιρεθούν οι Γάλλοι αγρότες από τους κανόνες που τους καλούν να αφήνουν μέρος των εκτάσεών τους εκτός εντατικής παραγωγής με στόχο την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Οι Γάλλοι αγρότες, ωστόσο, απαιτούν, μεταξύ άλλων, δικαιότερες τιμές για τα προϊόντα τους, τη συνέχιση των επιδοτήσεων στα καύσιμα αλλά και οικονομική βοήθεια για τους παραγωγούς που διαθέτουν βιολογικές καλλιέργειες.

Τρακτέρ έχουν, πια, αποκλείσει κεντρικούς δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία και έχουν περικυκλώσει το Παρίσι μπλοκάροντας την πρόσβαση στα δύο αεροδρόμια και στην κύρια αγορά φρέσκων τροφίμων. Οι αγρότες διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει επίσης μια ξεχωριστή συνάντηση με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα έχει ως αντικείμενο τη στήριξη της αγροτικής βιομηχανίας και την αναθεώρηση των πανευρωπαϊκών μέτρων στήριξης των γεωργών.

Η κρίση με τους αγρότες είναι πια πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο δεν περιορίζεται πια σε μόνο μία ή δύο χώρες.

Οι αγρότες στο Βέλγιο έχουν επίσης στήσει οδοφράγματα στους κύριους αυτοκινητόδρομους, ακόμη και στις Βρυξέλλες, ενώ Γερμανοί αγρότες μπλοκάρουν την πρόσβαση σε βασικά λιμάνια όπως είναι για παράδειγμα εκείνο του Αμβούργου.

Το 2023 είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες αγροτών από την Ισπανία έως την Ολλανδία, στο στόχαστρο των οποίων έμπαιναν οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί της Ε.Ε.

Τα σχέδια περί παύσης των επιδοτήσεων στα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα αγροτικά μηχανήματα, λόγω των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των αγροτών οι οποίοι είδαν παράλληλα τις τιμές των λιπασμάτων να αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου καλοκαιριού, ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα συρρέουν ωστόσο στο πλευρό των αγροτών διεκδικώντας ψήφους. Από το AfD στη Γερμανία έως τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, η λαϊκιστική δεξιά επιχειρεί επί του παρόντος να εκμεταλλευθεί πολιτικά την οργή των αγροτών που νιώθουν επιβαρυμένοι από τους κανόνες που «πάνε να τους επιβάλουν οι ελίτ των Βρυξελλών».

Με πληροφορίες από Gzero, Politico  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή