Ανησυχία για νέο μέτωπο στη Δυτική Οχθη

Ανησυχία για νέο μέτωπο στη Δυτική Οχθη

Ισραηλινοί κομάντος μπήκαν μεταμφιεσμένοι σε νοσοκομείο και σκότωσαν τρεις Παλαιστινίους, μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, στην Τζενίν

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύοντας τους φόβους για άνοιγμα και δεύτερου πολεμικού μετώπου στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το Ισραήλ πραγματοποίησε φονική επιδρομή σε νοσοκομείο της πόλης Τζενίν σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους μαχητές, εκ των οποίων ένας ήταν παράλυτος.

Γύρω στις 5.30 τα χαράματα, μια ομάδα 10 Ισραηλινών κομάντος, μεταμφιεσμένων σε γιατρούς, νοσοκόμους ή γυναίκες με μουσουλμανική μαντίλα, μπήκε στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν, εστίας συγκρούσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και του ισραηλινού στρατού από τις αρχές του 2023. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, δρα Νάτζι Ναζάλ, οι εισβολείς ανέβηκαν στον τρίτο όροφο και σκότωσαν τους τρεις Παλαιστινίους ενώ κοιμούνταν, με σφαίρες στο κεφάλι. Ενα εκ των θυμάτων, ο Μπασίλ Γκαζάουι, νοσηλευόταν με παράλυση λόγω τραύματος στη σπονδυλική στήλη. Από τις σφαίρες των Ισραηλινών σκοτώθηκε και ο αδελφός του, Μοχάμεντ, ενώ το τρίτο θύμα ονομαζόταν Μοχάμεντ Τζαλάμνα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων, της μυστικής υπηρεσίας Σιν Μπέιτ και της χωροφυλακής συνόρων. Κατά τους Ισραηλινούς, ο Μοχάμεντ Τζαλάμνα ήταν μέλος της Χαμάς και ετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στο πρότυπο της 7ης Οκτωβρίου, ενώ οι αδελφοί Γκαζάουι ήταν μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ. Οι δύο παλαιστινιακές οργανώσεις επιβεβαίωσαν ότι τα θύματα ανήκαν στα ένοπλα τμήματά τους. Στη Ραμάλα, η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μάι Αλκάιλα, χαρακτήρισε την επιδρομή έγκλημα πολέμου και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να θέσουν τέλος σε παρόμοιες πράξεις.

Ανησυχία για νέο μέτωπο στη Δυτική Οχθη-1
Γύρω στις 5.30 χθες τα χαράματα, ομάδα 10 Ισραηλινών κομάντος, μεταμφιεσμένων σε γιατρούς, νοσοκόμους ή γυναίκες με μουσουλμανική μαντίλα, μπήκε στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της πόλης και σκότωσε τρεις Παλαιστινίους. [A.P. Photo / Majdi Mohammed]

Για την κυβέρνηση Νετανιάχου, ωστόσο, το αιματηρό περιστατικό όχι μόνο δεν αποτελεί λόγο για να απολογηθεί, αλλά μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο για τον έλεγχο της Γάζας μετά το τέλος των εχθροπραξιών. «Μετά τον πόλεμο, όταν αυτός τελειώσει, νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές πως η Χαμάς δεν θα έχει τον έλεγχο της Γάζας. Το Ισραήλ θα ελέγχει τον παλαιστινιακό αυτό θύλακο στρατιωτικά, αλλά όχι πολιτικά, όπως συμβαίνει σήμερα στη Δυτική Οχθη», δήλωσε χθες σε επιτροπή του ισραηλινού Κοινοβουλίου ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. Επικαλούμενος το περιστατικό στην Τζενίν συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η επιχείρηση στρατιωτικής ελευθερίας στο υψηλότερο επίπεδο και όμως δεν ελέγχουμε την περιοχή με την πολιτική έννοια».

Η Χαμάς μελετάει πρόταση για εκεχειρία – Δεν θα φύγουμε από τη Γάζα, διαμηνύει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν με παραίτηση.

Παρά τη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων ημερών, οι ελπίδες για αναστολή των εχθροπραξιών στη Γάζα παραμένουν θολές. Ο ηγέτης του πολιτικού τμήματος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, δήλωσε ότι παρέλαβε πρόταση για εκεχειρία, προϊόν των διαβουλεύσεων που είχαν στο Παρίσι ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και οι επικεφαλής της ισραηλινής και της αιγυπτιακής κατασκοπείας. Ο Χανίγια δεσμεύθηκε πως η ηγεσία της Χαμάς θα μελετήσει την πρόταση, επανέλαβε όμως ότι προτεραιότητα είναι ο τερματισμός του πολέμου και η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα δεσμευθεί από οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων εάν δεν αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τη Γάζα.

Στο Ισραήλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ επανέλαβε ότι «μια απερίσκεπτη συμφωνία (με τη Χαμάς) θα σημάνει την κατάρρευση της κυβέρνησης», απειλώντας με παραίτηση. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς. Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι «δεν θα αποσύρουμε τον στρατό μας από τη Γάζα, ούτε θα απελευθερώσουμε χιλιάδες τρομοκράτες» – απορρίπτοντας, ουσιαστικά, τις δύο κεντρικές αξιώσεις της Χαμάς.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την αναστολή χρηματοδότησης της UNRWA (υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες) ύστερα από τις καταγγελίες του Ισραήλ ότι μέλη του προσωπικού της συμμετείχαν στις φονικές επιδρομές της 7ης Οκτωβρίου. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «πολύ αξιόπιστες» τις ισραηλινές καταγγελίες και ζήτησε διερεύνησή τους σε βάθος, αν και χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» τη λειτουργία της UNRWA. Tη σφοδρή αντίθεσή τους στη διακοπή χρηματοδότησης της υπηρεσίας εξέφρασαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 20 διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προτού αναχωρήσει για τη Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισήμανε ότι έχει αποφασίσει για το είδος της απάντησης στο πλήγμα εναντίον αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία, όπου σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες. Προσέθεσε, όμως, ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Ουάσινγκτον εξετάζει «πολλαπλά» αντίποινα δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή